Više projektila palo na jugozapadu Rusije

Više projektila palo na jugozapadu Rusije

Do incidenta je došlo nakon što su dva helikoptera preko noći napala skladište nafte koje se nalazi u istoj oblasti.

Nekoliko nepoznatih projektila palo je i eksplodiralo u petak u južnom ruskom regionu Belgorod, oštetivši dalekovod i stambenu kuću. Eksplozije su se čule u glavnom gradu regiona, Belgorodu, rekao je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

„Mi se nosimo sa posledicama [eksplozija]. Najvažnije je da niko nije povređen. Otišao sam na lokaciju – u blizini sela Nikolskoje i Jasnje Zori. Pregledali smo mesta eksplozija“, rekao je Gladkov u postu u Telegramu, deleći slike velikog kratera i krhotina na tom mestu.

Snimci kontrolne kamere koji kruže internetom navodno pokazuju trenutak kada je jedan od projektila, očigledno onaj koji je oštetio dalekovod, pao. Municija, koja izgleda kao velika nevođena raketa, pogađa kraj puta, odašiljajući veliku fontanu zemlje u vazduh.

Nije odmah bilo jasno odakle su tačno projektili došli, a vlasti su se uzdržale od pripisivanja krivice za incident.

Ranije tokom dana, civilno skladište nafte na periferiji Belgoroda napala su dva helikoptera, koji su ispalili više nevođenih raketa na objekat. Napad, koji su ruski zvaničnici pripisali ukrajinskoj vojsci, izazvao je veliki požar u objektu. Kijev je prvo odbio da potvrdi ili demantuje svoju umešanost u incident, ali je onda učinio ovo drugo.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.