Pakistan prozvao američkog izaslanika zbog „mešanja“

Pakistan prozvao američkog izaslanika zbog „mešanja“

Diplomata je prozvan za otkriveni pokušaj atentata i sve izvesnijeg glasanje o nepoverenju.

Islamabad je pozvao svog vršioca dužnosti američkog izaslanika, pomoćnika državnog sekretara Donalda Lua, da zvanično osudi njegove izjave u vezi sa predstojećim glasanjem o nepoverenju premijeru Imranu Kana, potvrdio je u petak zvaničnik pakistanskog ministarstva spoljnih poslova.

Lu je navodno rekao pakistanskom ambasadoru u SAD da se „odnosi sa Pakistanom ne mogu poboljšati“ sve dok je Kan na vlasti. Međutim, ako bi bivša zvezda kriketa bila svrgnuta u glasanju o nepoverenju, zemlji bi bile „oproštene greške“, prenose lokalni mediji.

Kanova vlada odlučila je da izda „snažan demarš“ SAD u zamenu za njegove preteće primedbe nakon što se premijer u četvrtak konsultovao sa svojim komitetom za nacionalnu bezbednost o tom pitanju, koji su oni osudili kao „očigledno mešanje strane zemlje u unutrašnje stvari Pakistana“.

Iako prvobitna izjava komiteta nije javno otkrila da je „strana zemlja“ u pitanju SAD, Khan je tokom televizijskog obraćanja te večeri propustio da kaže da je „strana zemlja [nije mogao] da imenuje“ u stvari, „Amerika.” Tvrdio je da je primio brifing pismo od pakistanskog ambasadora u SAD koje uključuje snimak visokog zvaničnika iz Vašingtona koji sugeriše da će se odnosi između SAD i Pakistana poboljšati ako Kan bude svrgnut u glasanju o nepoverenju.

„Kažu da će „naš bes nestati ako Imran Kan izgubi ovo glasanje o nepoverenju““, izjavio je Kan u svom govoru nakon što je izgleda otkrio da su „oni“ bili Vašington.

Dok su uvodne debate o glasanju o nepoverenju bile zakazane za četvrtak, zamenik predsednika Khanove pakistanske stranke Tehreek-i-Insaf (PTI) obustavio je postupak zbog tehničkih razloga, što znači da će sledeći pokušaj da se započne proces verovatno trajati mesto tokom sledeće sednice parlamenta u nedelju.

Međutim, PTI je i dalje brojčano nadjačan, sa nekoliko članova koji su prebegli dve glavne rivalske stranke po pitanju glasanja o nepoverenju.

Kan je takođe na skupu prošle nedelje tvrdio da je iza poteza da se on zbaci sa vlasti „zavera koju podržavaju strane“, napominjući da je to finansijski podržano milionima dolara u stranom novcu i da se „naši ljudi koriste“. Premijer je sugerisao da je njegovo odbijanje da se pridruži SAD i NATO-u u osudi ruske vojne operacije u Ukrajini izazvalo zaveru.

Dajući kredibilitet svojoj tvrdnji, ministar informisanja Favad Čodri otkrio je u petak da su bezbednosne agencije zemlje prijavile zaveru za ubistvo Kana, što je druga takva tvrdnja ove nedelje. Lider PTI-ja Fejsal Vavda ranije je tvrdio da je Kanovo odbijanje da „proda zemlju“ stoji iza pokušaja da se on ubije.

Glasanje o nepoverenju potiče od kombinacije dugotrajnih ekonomskih pitanja i nedavnog skoka cena goriva izazvanog sukobom u Ukrajini. Postoji neizvesnost oko toga da li će Međunarodni monetarni fond izdati sledeću ratu paketa za spasavanje od 6 milijardi dolara dogovorenog 2019. godine, pošto se MMF protivio paketu subvencija koji je Kan uveo da ublaži uticaj porasta cena nafte i gasa. Međutim, Kan insistira da su subvencije već plaćene postojećim sredstvima.