Izražena je zabrinutost zbog mogućeg rizika za LGBTK+ osobe na Svetskom prvenstvu u Kataru

Izražena je zabrinutost zbog mogućeg rizika za LGBTK+ osobe na Svetskom prvenstvu u Kataru

Mere za obezbeđenje bezbednosti LGBTK+ osoba u Kataru i dalje su neadekvatne sa manje od osam meseci do odlaska na Svetsko prvenstvo, saopštile su grupe koje podržavaju zajednicu.

Istopolni odnosi su direktno kriminalizovani zakonima zalivske države, što dovodi do zabrinutosti za dobrobit LGBTK+ osoba koje posećuju zemlju radi turnira i onih iz te zajednice koji tamo borave.

Međunarodna grupa od 16 organizacija fokusiranih na LGBTK+ prava izdala je osam akcionih poena organizatorima turnira Fifi i lokalnom organizacionom komitetu.

To uključuje ukidanje zakona koji ciljaju na LGBTK+ osobe, davanje eksplicitnih garancija bezbednosti članovima zajednice, zagarantovano pravo ulaska u Katar, saopštenje jasne dobrodošlice i prava na slobodno izražavanje i osiguranje da nema cenzure ili zabrane diskusije LGBTK+ pitanja.

Grupa je u pismu poslatom novinskoj agenciji PA navela da je Fifa odgovorila pismenim putem, ali da Vrhovni komitet Katara, zadužen za isporuku Svetskog prvenstva, još nije.

„Napredak je bio spor, uveravanja o bezbednosti LGBTIK+ osoba i uspostavljeni mehanizmi za obezbeđenje bezbednosti nisu bili adekvatni“, navodi se u pismu. „Ako priznanje problema sa kojima se LGBTIK+ osobe u Kataru ne mogu ponuditi i uveravanja u bezbednost ne mogu da se ponude, bićemo primorani da se zapitamo da li je rizik sa kojim se suočavaju LGBTIK+ osobe koje žele da prisustvuju ili rade na Svetskom prvenstvu u Kataru previsok.

„Planirani su dalji sastanci i sa Fifom i sa Vrhovnim komitetom u narednim nedeljama na kojima se nadamo da će se postići napredak.

U pismu se dodaje da bi se nereagovanje uoči turnira moglo posmatrati kao odobravanje postojećih zakona i da će život LGBTK+ posetiocima i stanovnicima učiniti još težim u budućnosti.

Grupe koje su potpisale pismo su Athlete Alli, Discover Football, Evropsko gej i lezbejsko sportsko udruženje, mreža Fare, Federacija gej igara, Fudbal protiv homofobije, Hidaiah, Međunarodni savet navijača, ILGA Vorld, ILGA Asia, Leap Sports, Pride House International, MantiKitna, Mosaic, Kueer Khaleeji i Iou Can Plai.

Nasar al-Khater, izvršni direktor Svetskog prvenstva u Kataru, ranije je rekao: „Želeo bih da uverim svakog navijača, bilo kog pola, [seksualne] orijentacije, vere, rase da bude siguran da je Katar jedna od najbezbednijih zemalja u svet — i svi će oni ovde biti dobrodošli.”

Tada je govorio o „mnogo obučavanju osoblja obezbeđenja“ i rekao: „Javno iskazivanje naklonosti se ne odobrava, to nije deo naše kulture – ali to važi za sve.