Potpisani sporazumi o zameni ruskog gasa australijskim zelenim vodonikom

Potpisani sporazumi o zameni ruskog gasa australijskim zelenim vodonikom

Australijski milijarder i predsednik Forteskua Endru Forest obećao je da će proizvoditi i izvoziti dovoljno zelenog vodonika u Nemačku da bi zamenio oko trećinu njenog uvoza gasa iz Rusije, u ambicioznom planu za koji je rekao da će zahtevati 50 milijardi dolara investicija.

Prelazak na proizvodnju 5 miliona tona vodonika, deo memoranduma o razumevanju između Forrest’s Fortescue Metals i nemačke energetske grupe E.ON, značio bi izgradnju od nule dovoljno kapaciteta za obnovljivu energiju za napajanje zemlje veličine Velike Britanije.

Takođe bi se moralo naći rešenje za problem prečišćavanja i transporta ogromnih količina vodonika sa jedne strane sveta na drugu po prihvatljivoj ceni.

Prema MoR potpisanom u utorak, Fortescue i E.ON su se složili da razviju izvodljiv lanac snabdevanja vodonikom između Australije, Nemačke i Holandije, koji je izvršni direktor E.ON-a Leo Birnbaum opisao kao „vodonički most“.

E.ON bi distribuirao vodonik svojim 50 miliona kupaca kao zamenu za gas u grejnim i industrijskim procesima.

Zeleni vodonik se proizvodi korišćenjem elektrolizera na obnovljive izvore kako bi se voda podelila na vodonik i kiseonik, što je proces potpuno bez emisija ugljenika. Međutim, znatno je skuplji za proizvodnju od tradicionalnog „sivog“ vodonika koji intenzivno troši ugljenik, a koji se pravi od prirodnog gasa.

U protekloj godini, Fortescue je dogovorio milijarde dolara oko ugovora o snabdevanju zelenim vodonikom, ali tek treba da počne komercijalnu proizvodnju goriva sa nultom emisijom. Međutim, započelo je izgradnju najvećeg svetskog proizvodnog pogona za elektrolizere i očekuje da će proizvesti svoj prvi zeleni vodonik u Tasmaniji do 2024.

Forest, koji je druga najbogatija osoba u Australiji, rekao je na konferenciji za novinare u utorak da je kompanija u „hitnoj situaciji“, nakon ruske invazije na Ukrajinu i naknadne obaveze Evrope da smanji zavisnost od uvoza ruskog gasa.

Insistirao je da će biti rešene značajne prepreke troškova za stvaranje održivog tržišta zelenog vodonika, tvrdeći: „Tečni vodonik će postati najveća pomorska trgovina na svetu.

Forest je rekao da će energija potrebna za proizvodnju vodonika biti proizvedena u Australiji iz mešavine vetra i sunca, ali nije naveo precizne detalje o tome gde će ti projekti biti izgrađeni.

Fortescue je ranije obećao da će proizvesti ukupno 15 miliona tona zelenog vodonika do 2030. godine, što će zahtijevati izgradnju 200 gigavata vjetra i sunca, preko svoje podružnice za zelenu energiju Fortescue Future Industries (FFI).

Forrest je rekao investitorima Fortescue-a da će kompanija upumpati 10 odsto svog godišnjeg profita nakon oporezivanja u FFI, koji je nedavno imenovao Gaja Debela, bivšeg zamenika guvernera centralne banke Australije, za svog novog glavnog finansijskog direktora.

EU cilja 20 miliona tona proizvodnje i uvoza vodonika do 2030. u okviru svog novog plana za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

E.ON nije jedina nemačka kompanija koja je potpisala ugovor o vodoniku sa Fortescue-om. Bajerov spin-off Covestro najavio je u januaru svoju nameru da nabavi 100.000 tona ekvivalenta zelenog vodonika godišnje od FFI, počevši od 2024.

Nemačka vlada je prošle nedelje saopštila da će biti neophodno brže jačanje vodonične infrastrukture da bi se postigao cilj da bude u velikoj meri nezavisan od ruskog gasa do leta 2024.

Robert Habek, ministar ekonomije i vicekancelar, takođe je najavio da je Nemačka ubrzala i proširila svoje vodoničko partnerstvo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Habek, koji je prisustvovao najavi Forteskua, podržao je dogovor.

„Trka za masovnu proizvodnju i transport zelenog vodonika je uzela maha“, rekao je on. „Sporazum između E.ON-a i FFI-ja je veliki korak napred i stavlja ih u vrhunsku poziciju za isporuku zelenog vodonika nemačkoj industriji.”

Ogromni delovi neiskorišćenog zemljišta u Australiji plus obilni resursi sunca i vetra učinili su je popularnom lokacijom za projekte zelenog vodonika, a vlada tvrdi da ima „najveći cevovod najavljenih projekata zelenog vodonika na svetu“.