SAD i Filipini započinju najveće zajedničke vojne vežbe ikada

SAD i Filipini započinju najveće zajedničke vojne vežbe ikada

Vežbe su usledile pošto je Kina navodno postigla dogovor o stacioniranju svojih trupa na Solomonovim ostrvima.

Počele su zajedničke vojne vežbe između Sjedinjenih Država i Filipina u pacifičkoj zemlji, a skoro 9.000 filipinskih i američkih vojnika učestvuje u 12-dnevnoj vežbi.

Ratne igre označavaju najveće vežbe ikada održane u državi arhipelaga, odražavajući jačanje odnosa između dve nacije.

Zajedničke vežbe su godišnji događaj, ali su odlagane prethodnih godina zbog pandemije Covid-19 i zabrinutosti zbog mogućeg izbijanja među vojnicima. Na ceremoniji otvaranja događaja u Manili, šef vojske Filipina general Andres Centimo izjavio je da to odražava „produbljivanje saveza“ između dve strane.

Američki general-major Džej Baržeron izrazio je slična osećanja, opisujući „prijateljstvo i poverenje“ između oružanih snaga obe nacije, koje rade na „zajedničkom uspehu u čitavom spektru vojnih operacija“.

Bilo je nekih sporova između SAD i Filipina nakon što je predsednik Rodrigo Duterte u februaru 2020. izjavio da planira da prekine Sporazum o posetama, koji je davao pravo SAD da održe zajedničke vežbe na Filipinima.

Na vežbama će obe strane zajedno raditi na amfibijskim operacijama, borbi protiv terorizma, pomoći u katastrofama, humanitarnoj pomoći, obuci za bojevu vatru i pomorskoj bezbednosti.

Najnovije vojne vežbe su usledile usred rastućih tenzija u indo-pacifičkom regionu, nakon što je Australija ove nedelje optužila Kinu da pokušava da „zastraši“ Kanberu, nakon što je procureo nacrt bezbednosnog sporazuma između Pekinga i Solomonskih ostrva.

Predloženi okvir, koji se pojavio na društvenim mrežama prošlog četvrtka, dao bi Kini priliku da rasporedi vojno osoblje u pacifičku naciju „kako bi zaštitila bezbednost kineskog osoblja i velikih projekata“.

„Mi smo angažovani jer nismo slepi za taktiku drugih ljudi koji prolaze kroz proces pokušaja da ograniče našu sposobnost kretanja i da nas zastraše“, izjavio je zamenik australijskog premijera Barnabi Džojs.