Dmitrij Medvedev: SAD hoće da unište Rusiju, to vodi ka „velikoj nuklearnoj eksploziji“

Dmitrij Medvedev: SAD hoće da unište Rusiju, to vodi ka „velikoj nuklearnoj eksploziji“

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, koji je trenutno zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, kazao je da bi Zapad mogao da klizne u nuklearnu distopiju ukoliko Vašington nastavi sa, kako to Kremlj naziva, dugoročnom zaverom da uništi Rusiju.

On je istakao da su se SAD zaverile da unište Rusiju kao deo „primitivne igre“ od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi Rojters.

„To znači da Rusija mora biti ponižena, ograničena, razbijena, podeljena i uništena“, kazao je Medvedev (56).

Rojters ocenjuje da gledišta Medvedeva, koji je nekad smatran jednim od najmanje oštrih pripadnika Putinovog kruga, pružaju pogled na stavove unutar Kremlja, dok se Moskva suočava sa najvećom konfontacijom sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962.

SAD stalno ponavljaju da ne žele uništenje Rusije i da je u njihovom ličnom interesu prosperitetna, stabilna i otvorena Rusija, navodi Rojters.

Medvedev je, međutim, poručio da Kremlj nikada neće dozvoliti destrukciju Rusije, ali je upozorio Vašington da ukoliko bude ostvario svoje, kako je rekao, „destruktivne ciljeve“, svet bi mogao da se suoči sa distopijskom krizom koja bi se okončala „velikom nuklearnom eksplozijom“.