Sjedinjene države od četvrtka uvode novi paket sankcija Rusiji

Sjedinjene države od četvrtka uvode novi paket sankcija Rusiji

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan opširno je pregledao akcije koje će Sjedinjene Države preduzeti u saradnji sa drugim svetskim liderima tokom posete američkog predsednika Džoa Bajdena u Brisel, u Belgiji, u četvrtak.

„Neću da pretrpim najavu, koja će biti objavljena u saradnji sa našim saveznicima u četvrtak, kada predsednik bude imao priliku da razgovara sa njima u to vreme, novi paket sankcija“, rekao je Salivan novinarima u utorak. .

„Ono što ću reći je da će se jedan od ključnih elemenata te najave fokusirati ne samo na dodavanje novih sankcija, već na osiguravanje da postoji zajednički napor da se suzbije utaja, ukidanje sankcija, bilo koji pokušaj bilo koje zemlje da pomoći Rusiji da u suštini potkopa, oslabi ili zaobiđe sankcije“, nastavio je on, nazvavši to „važnim delom ove sledeće faze“.

Biće novih odrednica i ciljeva sankcija, dodao je Saliven, ali „veliki deo toga se odnosi na efektivnu primenu i izbegavanje, primenjujući lekcije koje smo naučili iz drugih okolnosti u kojima smo, zapravo, uveli sankcije zemljama.

Bajden bi trebalo da se pridruži svetskim liderima na vanrednom samitu NATO-a u četvrtak, kao i na sastanku G7 i Evropskog saveta.