Sankcije na uvoz ruskih energenata moraju biti „upravljive“ za evropske zemlje, kaže nemačka kancelarka

Sankcije na uvoz ruskih energenata moraju biti „upravljive“ za evropske zemlje, kaže nemačka kancelarka

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da sankcije Zapada Rusiji pokazuju „efekte, koji će svakim danom biti samo dramatičniji“. Međutim, kancelar je naglasio da prekid snabdevanja energijom iz Rusije mora biti „upravljiv“ za evropske zemlje.

Rat u Ukrajini „mogao bi da bude duži spor i zato moramo da se nosimo zajedno“, rekao je Šolc, govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Šolc je rekao da se stav Nemačke o zabrani uvoza ruske energije širom Evropske unije nije promenio.

„Ovo se takođe odnosi na mnoge druge [evropske] zemlje koje su još više zavisne od [ruskog] uglja, nafte i gasa, čak i više od Nemačke“, dodao je on.

„Odlučili smo da što pre budemo nezavisni od uvoza gasa i nafte iz Rusije“, rekao je nemački lider, dodajući da su neophodni „veoma intenzivni građevinski radovi i ugovori“ kako bi Nemačka bila manje zavisna od ruskih energenata.

Metsola je rekao: „Evropa mora postati potpuno nezavisna od [ruske energije].“

„Moramo da kupujemo energiju od prijatelja, a ne od neprijatelja, jer na kraju svaki dan plaćamo za ovaj rat“, dodala je ona.

„Vreme je da preuzmemo vođstvo. Ne govorimo samo o zelenoj agendi, posmatrajući je iz perspektive životne sredine, klimatske perspektive, već je vidimo i iz perspektive bezbednosti“, nastavio je Metsola.