UNICEF procenjuje da je 1,5 miliona dece pobeglo iz Ukrajine od početka invazije Rusije

UNICEF procenjuje da je 1,5 miliona dece pobeglo iz Ukrajine od početka invazije Rusije

Otprilike 1,5 miliona dece pobeglo je iz Ukrajine otkako je počela ruska invazija i u opasnosti su od trgovine ljudima, prema UNICEF-u, agenciji Ujedinjenih nacija za decu.

„Bezbroj drugih“ je raseljeno unutar zemlje kako rat traje, navodi agencija u subotnjem saopštenju za javnost.

„Rat u Ukrajini dovodi do masovnog raseljavanja i tokova izbeglica – uslova koji bi mogli da dovedu do značajnog porasta trgovine ljudima i akutne krize zaštite dece“, rekao je Afšan Kan, regionalni direktor UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju.

„Raseljena deca su izuzetno osetljiva na odvajanje od svojih porodica, eksploataciju i trgovinu ljudima,“ nastavio je Kan. „Njima su potrebne vlade u regionu da se pojačaju i uvedu mere kako bi bile bezbedne.“

U periodu od 24. februara do 7. marta, UNICEF je saopštio da je identifikovao više od 500 dece bez pratnje koja su prelazila iz Ukrajine u Rumuniju. Ukupan broj dece bez pratnje koja se prelivaju preko susednih granica je „verovatno mnogo veći“, dodaje se u saopštenju.

Da bi povećali zaštitu, UN i partneri iz civilnog društva uspostavili su informativna čvorišta u susednim zemljama kao što je Poljska, identifikovana kao „Plave tačke“ za pružanje osnovnih usluga za porodice.

UNICEF takođe poziva susedne vlade Ukrajine da povećaju mere zaštite dece na granicama i u ključnim oblastima, kao što su železničke stanice, kroz koje prolaze izbeglice.

„Pored toga, UNICEF poziva vlade da poboljšaju prekograničnu saradnju i razmenu znanja između i između granične kontrole, organa za sprovođenje zakona i organa za zaštitu dece i da brzo identifikuju razdvojenu decu, sprovedu procedure traženja porodice i ponovnog spajanja dece lišene roditeljskog staranja, “, navodi se u saopštenju.