Nestali izveštač među nekoliko novinara, aktivista i zvaničnika za koje se misli da su ih uhapsile ruske snage

Nestali izveštač među nekoliko novinara, aktivista i zvaničnika za koje se misli da su ih uhapsile ruske snage

Ukrajinski digitalni emiter saopštio je da je jedan od njenih reportera na jugoistoku zemlje nestao i da se veruje da ga drže ruske snage.

Emiter Hromadske je rekao da se reporterka Viktorija Roščina poslednji put čula 12. marta, dan nakon što je objavila prilog iz grada Enerhodara koji je okupirao Rusiju.

Ukrajinski komesar za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je u subotu da vlada veruje da su je kidnapovale ruske snage u gradu Berdjansku, koji se nalazi na obali Crnog mora i takođe pod ruskom okupacijom.

Hromadske je mala radiodifuzna stanica koja je počela 2013. i povezana je sa protestima na Majdanu u Kijevu koji su počeli te godine.

Roščinin nestanak dolazi usred izveštaja o drugim aktivistima i zvaničnicima koji su držani protiv svoje volje u drugim delovima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

U oblasti Hersona, visoki zvaničnik saveta u gradu Nova Kahovka otet je pre tri dana, prema rečima gradonačelnika grada. Supruga Dmitra Vasiljeva je na svojoj Fejsbuk stranici rekla da je njen muž priveden zbog negativnog stava prema Rusiji.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da Rusija želi da stvori Hersonsku Narodnu Republiku u stilu proruskih država osnovanih oko Donjecka i Luganska 2014. i zahtevaju da lokalni odbornici promovišu taj potez.