Peking reaguje na američku ‘odbrambenu’ delegaciju na Tajvanu

Peking reaguje na američku ‘odbrambenu’ delegaciju na Tajvanu

Kineska vlada je upozorila da bi Vašington mogao da „plati visoku cenu” za nastavak intervencije na Tajvanu, nakon što je američka delegacija posetila da izrazi podršku ostrvu, a američki raketni razarač izvršio je još jedno isplovljavanje kroz Tajvanski moreuz.

Predvođena penzionisanim mornaričkim admiralom i bivšim predsednikom Združenog generalštaba Majkom Mulenom, zajedno sa nekoliko drugih američkih zvaničnika odbrane, američka delegacija stigla je na ostrvo u utorak da pokaže „stalnu snažnu podršku Vašingtona Tajvanu“, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters. Grupu je primio ministar inostranih poslova Džozef Vu, a kasnije će se sastati sa predsednikom Cai Ing-venom.

Upitan o poseti Tajvanu – koji Peking smatra delom svoje teritorije – portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je ustvrdio da je svaka podrška ostrvu u direktnoj suprotnosti sa bilateralnim sporazumima sa Vašingtonom, u kojima su SAD pristale da poštuju „Jedinu -Kineska politika koja priznaje Tajvan kao neotuđivi deo kineske teritorije.
„Pokušaj SAD da pokaže podršku Tajvanu biće uzaludan, bez obzira koga SAD pošalju“, rekao je on, pozivajući Sjedinjene Države da „zaustave sve oblike zvaničnih interakcija sa Tajvanom i rešavaju pitanja u vezi sa Tajvanom u razborit način, kako to ne bi dodatno potkopalo veće interese kinesko-američkih odnosa i mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.

Samo nekoliko dana uoči tajvanskog junketa, američki razarač navođenih raketa izveo je ono što Pentagon sada smatra „rutinskim“ tranzitom kroz moreuz, poslednji u dugoj seriji sličnih poteza pod administracijom Džoa Bajdena, koje je Peking više puta osuđivao kao provokativnu. . Vang je upozorio da bi nastavak američkog vojnog prisustva u regionu mogao imati strašne posledice.

„Ako SAD pokušaju da zastraše i pritisnu Kinu na ovaj način, onda imamo ovo strogo upozorenje: takozvano vojno odvraćanje će se svesti na staro gvožđe kada se suoči sa čeličnim velikim zidom od 1,4 milijarde Kineza“, dodajući da Vašington mogao „platiti visoku cenu za svoje avanturističke radnje“.

Dok su Mulen i drugi sadašnji i bivši zvaničnici nacionalne bezbednosti, uključujući jastreba Mišel Flurnoja, sleteli u Tajpej u utorak, Pentagon je održao brifing za novinare u kojem je izložio svoj pristup kineskoj politici, uz napomenu da Tajvan ostaje prioritet.

„Naša podrška Tajvanu je čvrsta“, rekla je Mara Karlin, pomoćnica ministra odbrane za strategiju, planove i sposobnosti, dodajući da je Vašington obezbedio oko 18 milijardi dolara vojne pomoći poslednjih godina i da će nastaviti da jača odbranu ostrva.