Američki ratni brod prolazi kroz osetljivi Tajvanski moreuz

Američki ratni brod prolazi kroz osetljivi Tajvanski moreuz

Američki ratni brod plovio je u subotu kroz osetljivi Tajvanski moreuz, deo onoga što američka vojska naziva rutinskom aktivnošću, što ipak iritira Kinu.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Ralph Johnson sprovodio „rutinski“ tranzit kroz međunarodne vode.

„Tranzit broda kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“, rekao je portparol 7. flote Nikolas Lingo u saopštenju. „Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje gde god to međunarodno pravo dozvoljava.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na faksom poslati zahtev za komentar.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je brod plovio u severnom pravcu kroz moreuz, da su njegove snage nadgledale njegov prolazak i da nisu primetile ništa neobično.

Tajvan je trenutno u stanju povećane pripravnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, nervozan što bi Kina mogla da pokuša da iskoristi situaciju da napravi potez na ostrvu, iako vlada nije prijavila nikakve neobične kineske manevre.

Prošle godine, američki pomorski brodovi su prolazili kroz moreuz otprilike mesečno. Subotnja plovidba bila je prva od novembra.

Kina tvrdi da Tajvan demokratski vlada kao sopstvena teritorija i da je u poslednje dve godine sprovodila ponovljene misije vazdušnih snaga u tajvanskoj identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane (ADIZ), izazivajući gnev u Tajpeju.

Peking naziva Tajvan najosetljivijim i najvažnijim pitanjem u svojim odnosima sa Vašingtonom.

Kao i većina zemalja, Sjedinjene Države nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja.