Jovanović: Srbija mora da ostane vojno neutralna

Jovanović: Srbija mora da ostane vojno neutralna

Generalni sekretar Narodne stranke i kandidat za poslanika na listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije” Stefan Jovanović izjavio je danas da Srbija mora da ostane vojno neutralna i da vodi nezavisnu spoljnu politiku usklađenu sa nacionalnim interesima.

„Takva spoljna i bezbednosna politika trebalo bi da zaštiti Srbiju i sve naše građene u turbulentnim vremenima“, rekao je Jovanović u emisiji „Reč na reč“ emitovanoj na Radio Beogradu, saopštila je ta stranka.

Jovanović je ocenio da Srbija danas ne vodi nezavisnu spoljnu politiku, već „ličnu spoljnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji je jedini cilj da zaštiti kriminalni režim vlasti”. „Srbija gradi savezništvo sa Albanijom i glasala je za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti UN i to u godini koja može biti presudna za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a SNS je u Prištini u koaliciji sa Aljbinom Kurtijem. Sve je to duboko protivno nacionalnim interesima. Srbije“, kazao je Jovanović.

On je ocenio da su ekonomske koristi od inicijative „Otvoreni Balkan” vrlo male, a političke „gotovo nikakve”. „Samo je Albanija imala korist od te inicijative, jer je zahvaljujući glasu Srbije od 1. januarapostala nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a krajem prošle godine Albanija i samoproglašeno Kosovo potpisali su sporazum o ukidanju granične kontrole“, naveo je Jovanović. Prema njegovim rečima, rezultat inicijative „Otvoreni Balkan” jeste stvaranje „neprirodnog savezništva između Srbije i Albanije od kojeg korist ima samo Albaniju”.„Vlast SNS-a je o nacionalnim interesima pregovarala tako da Vučić sedi na hoklici u Vašingtonu, a da Izrael posle tog navodnog pregovaračkog uspeha prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu“, dodao je Jovanović. On je podsetio da se vlast „hvalila pobedom od 5:0” u pregovorima o Kosovu i Metohiji, a da je zapravo potpisivanjem briselskih sporazuma „ukinula sve srpske institucije na severu pokrajine – srpsku policiju, tužioce, sudije, dala je Prištini međunarodni telefonski poziv broj, omogućila da Kosovo postane deo energetskog sistema Albanije“. „Priština je tokom vlasti SNS-a postala članica međunarodnih organizacija“, istakao je Jovanović.
Dodao je da je Srbija u poslednjih deset godina „veoma nekompetentno vodi unutrašnju i spoljnu politiku” i da se poziva na strateško partnerstvo i dobre odnose sa Kinom i Rusijom, a nema ambasadore ni u Moskvi u Pekingu, dok je Vašingtonu „nažalost ambasador Marko Đurić“. „Jovanjica je narko afera u kojoj se država uključila da bi zaštitila ključne učesnike te afere. Droga iz Jovanjice je trebalo da završi na ulicama gradova Srbije, a okrivljene kao advokati zastupaju visoke funkcionere SNS-a“, rekao je Jovanović.

Ocenio je da je Srbija zaglavljena u procesu evropskih integracija i da članstvo u EU „nije na stolu”, a da bi postala članica EU, Srbija bi morala da postane uredjena demokratska država vladavine prava u kojoj vaze demokratski standardi. „Danas u Srbiji nema vladavine prava, nego je državni vrh umešan u Jovanjicu, najveći narko aferu, kao i u aferu Krušik, a postoje i hiljade drugih afera u koje je režim umešan“, zaključio je Jovanović.