Kretanja ruske vojske u Crnom moru podižu uzbunu

Kretanja ruske vojske u Crnom moru podižu uzbunu

Ukrajinska kriza je tokom vikenda ušla u novo stanje intenziteta. SAD su upozorile da je kretanje ruskih trupa, koje sada broje preko 100.000 duž ukrajinske granice, i obaveštajni podaci o kojima nije navedeno više detalja, stvorilo uverenost u Vašingtonu da je Moskva na ivici invazije.

„Invazija Rusije u Ukrajini bi mogla da počne svakog dana“, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u nedelju na CNN-u.

Ali nisu samo pokreti ruskih trupa ono što aktivira zvona za uzbunu. Veliko nagomilavanje mornarice u Crnom i Sredozemnom moru stvorilo je još jednu pretnju Ukrajini u blizini Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija napala i aneksirala 2014. godine.

„Ovo je rusko pomorsko prisustvo bez presedana“, rekao je Andrij Klimenko iz ukrajinskog Instituta za crnomorske strateške studije preko prevodioca za Yahoo News, dodajući da se 12 desantnih brodova pojavilo u Crnom moru u petak. Ovakva koncentracija, rekao je, nije viđena od završetka Hladnog rata pre tri decenije.

„Nismo videli ovakav pokret u novijoj istoriji“, rekao je za Politiko penzionisani američki admiral Džejms Fogo, koji je do prošle godine komandovao evropskim pomorskim snagama NATO-a.

Prema Black Sea News-u, u subotu su počele vežbe na Crnom moru sa više od 30 ruskih vojnih brodova“, uključujući podmornice i krstarice. Vežbe takođe koriste avijaciju i kopnene trupe u manevrima, navodi se na veb stranici. Manevri, koji su zvanično počeli 13. februara i koji bi trebalo da se nastave do 22. februara, „izvršiće bombardovanje i raketne udare” na morske, vazdušne i obalne ciljeva, navodi sajt TVzvezda.ru.