Istraživanje: Himalajski lednici tope se izuzetno velikom brzinom

Istraživanje: Himalajski lednici tope se izuzetno velikom brzinom

Globalno otopljavanje uzrokuje izuzetno brzo topljenje lednika na Himalaji, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Ti se ledenjaci tope brže nego u bilo kojem drugom regionu zbog čega dvema milijardama ljudi preti nestašica vode. U svetu samo na Antarktiku i Arktiku postoji više leda nego na Himalajima.

“Otkrili smo da se led na Himalajima topi barem 10 puta brže od prosečne brzine zabeležene tokom proteklih vekova”, kazao je Džonatan Karivik, glavni autor naučnog rada i profesor na Univerzitetu u Lidsu.

“Led je počeo da se topi povećanom brzinom tek u poslednjih nekoliko dekada te se podudara s pojavom klimatskih promena uzrokovanih ljudskom aktivnošću”, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih lednika, od čega dobar deo nakon 70-ih godina prošlog veka.

Stanovnici planina i dolina reka Gang, Ind i Bramaputra, kao i mnogi drugi, vodom se opskrbljuju upravo iz ovih lednika.

Karivikov saradnik kazao je da ponestaje vremena za sprečavanje buduće katastrofe.

“Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promene ubrzavaju, te da će znatno uticati na čitave nacije i regione”, rekao je koautor rada Sajmon Kuk sa Univerziteta u Dandiju.