SAD: Senat prihvatio predlog kojim se odbacuje Bajdenova odluka o vakcinaciji

SAD: Senat prihvatio predlog kojim se odbacuje Bajdenova odluka o vakcinaciji

Američki Senat, u kojem demokrate imaju većinu, prihvatio je meru koju su predložili republikanci, a kojom bi se srušila odluka američkog predsednika Džoa Bajdena o uvođenju obavezne vakcinacije ili testiranja u privatnim kompanijama.

Dvojica demokratskih poslanika priključila su se republikanskoj inicijativi, koja je tako izglasana sa 52 glasa za i 48 protiv, pre nego što je upućena u Predstavnički dom.

Zakonom bi se odbacila mera Bajdenove administracije koja predviđa obaveznu vakcinaciju ili testiranje na koronavirus za sve zaposlene u kompanijama sa više od stotinu radnika, a koja bi obuhvatila milione zaposlenih.

Za izglasavanje mere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata – Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije i Džon Tester iz Montane priključili su se republikanskim poslanicima u izglasavanju predloga.

Inicijativa pokazuje koliko je snažno političko protivljenje pokušajima administracije u borbi protiv kovida-19, u trenutku dok zdravstveni radnici pokušavaju da suzbiju širenje vrlo zarazne omikron varijante virusa.

„Uvek sam podržavao obaveznu vakcinaciju za zaposlene u javnim službama i vojsku jer je to pitanje od nacionalne važnosti. Ali ne podržavam obaveznu vakcinaciju u privatnim kompanijama. Savezna vlada ne može vlasnicima privatnih kompanija određivati na koji će način štititi svoje zaposlene od kovida-19 i na koji će način voditi svoje poslovanje“, izjavio je Mančin nakon glasanja.

Mančin je dodao da je on vakcinisan s dve doze i da je primio i buster dozu te da podstiče sve Amerikance da učine isto.