Putin se nada da je NATO čuo upozorenje o dalekometnim udarima

Putin se nada da je NATO čuo upozorenje o dalekometnim udarima

Predsednik Vladimir Putin je izrazio nadu da su odnosi sa NATO-om dostigli nivo na kojem će njegova upozorenja biti uzeta u obzir. Putin je jasno stavio do znanja da će Rusija smatrati svaki napad dugog dometa iz Ukrajine kao direktan napad zemalja koje su isporučile takvo oružje. U svetlu eskalacije sukoba u Ukrajini, Putin je istakao potrebu za ažuriranjem nacionalne nuklearne doktrine.

Na pitanje da li su pristalice Kijeva shvatile ozbiljnost situacije, Putin je odgovorio da mu nisu pružili informacije, ali da se nada da su razumeli njegovo upozorenje. Putin je naglasio da visokoprecizno oružje koje koristi Ukrajina zahteva stručnost koja prema njegovim rečima dolazi iz zemalja NATO-a, naglašavajući da Ukrajina sama ne poseduje takvu tehnologiju.

Putin je izjavio da su trenutna dešavanja rezultat delovanja NATO oficira, ističući da se postavlja pitanje da li će NATO dozvoliti udare duboko u rusku teritoriju. Ruska reakcija će biti u skladu sa pretnjom, upozorio je Putin, dodajući da se vojni resursi već pripremaju za različite scenarije.

U međuvremenu, Ukrajina je tražila od SAD i saveznika dozvolu za korišćenje oružja dugog dometa protiv Rusije, tvrdeći da njihovi neuspesi na terenu proizilaze iz ograničenja u korišćenju takvog oružja. Međutim, mnogi zapadni lideri su oprezni u pristupu ovom zahtevu, dok su Pentagon i američki obaveštajni komitet savetovali protiv takvih akcija, navodeći da bi to samo izazvalo dalju eskalaciju tenzija između SAD i Rusije.

Moskva je jasno odbacila planove Kijeva kao pokušaj da se NATO zemlje uvuče u direktni sukob sa Rusijom, nazivajući ih nekoherentnim sloganima.