Kako novo antitelo felzartamab utiče na IgA nefropatiju

Kako novo antitelo felzartamab utiče na IgA nefropatiju

IgA nefropatija (IgAN) je autoimuna bolest bubrega koju pokreću imune ćelije koje eksprimiraju protein nazvan CD38 na svojoj površini. Nedavno ispitivanje faze II otkrilo je da felzartamab, ispitivano anti-CD38 monoklonsko antitelo, pomaže u smanjenju proteinurije i održavanju funkcije bubrega pacijenata.

Istraživači su procenili molekularne mehanizme koji su u osnovi potencijalne efikasnosti felzartamaba u IgAN-u. Nalazi su predstavljeni na ASN Kidnei Veek 2024 23-27. oktobra.

Pretpostavlja se da CD38 + ćelije doprinose nastanku bolesti kroz lučenje IgA1 (Gd-IgA1) sa nedostatkom galaktoze, kao i anti-Gd-IgA1 antitela, koja potom formiraju imune komplekse koji se talože u bubrezima i izazivaju upalu i nizvodni gubitak funkciju bubrega.

U svojoj analizi, istraživači su ispitali punu krv i serum prikupljene od pacijenata sa IgAN-om pre, tokom i posle lečenja felzartamabom. Uzorci su procenjeni na imune ćelije, antitela i imunoglobuline uključujući Gd-IgA1.

Analize su otkrile da felzartamab izaziva brzo i trajno smanjenje Gd-IgA1 i ukupnih IgA antitela. Pacijenti koji su primili devet doza tokom šestomesečnog perioda lečenja zadržali su smanjenje Gd-IgA1 do devet meseci bez terapije.

Pored toga, smanjenje ukupnog IgA održano je najmanje 18 meseci nakon tretmana. Nasuprot tome, ukupni titri IgG antitela u telu su bili skromno smanjeni i oporavljeni u roku od četiri meseca nakon tretmana, što sugeriše očuvanje komponenti adaptivnog imunološkog odgovora tela.

„Ovi podaci doprinose našem razumevanju uloge ćelija koje luče antitela CD38+ u patogenezi IgA nefropatije“, rekla je autorka dopisnice Millie Shah, ​​dr., viši naučnik u Biogenu.

„Direktnim iscrpljivanjem ovih ćelija, felzartamab smanjuje ćelijske pokretače bolesti i ima potencijal za trajnu kliničku korist bez kontinuiranog doziranja, potencijalno smanjujući opterećenje pacijenata i nudeći poboljšanu podnošljivost.“