Izrael izveo vazdušne udare na vojne ciljeve u Iranu kao odgovor na napade balističkim projektilima

Izrael izveo vazdušne udare na vojne ciljeve u Iranu kao odgovor na napade balističkim projektilima

Izrael je izveo vazdušne udare na vojne ciljeve u Iranu kao odgovor na balističke projektilenapale na Izrael. Ovo je prvi put da je Izrael otvoreno napao Iran. Nakon ovih udara, Iran je proglasio svoje pravo na samoodbranu. Izraelska vojska je ciljala objekte za proizvodnju projektila i lokacije raketa zemlja-vazduh. Nije bilo informacija o napadu na naftna ili nuklearna postrojenja. U Teheranu su se čule eksplozije, a iranska vojska je saopštila da su napadi pogodili vojne baze, uz izveštaje o poginulim vojnicima.

Ovi udari Izraela i Iran rizikuju dalju eskalaciju već napetih odnosa na Bliskom istoku, gde su militantne grupe podržane od strane Irana već u sukobu sa Izraelom. Ovo je prvi put da je Iran suočen sa kontinuiranim napadima stranog neprijatelja još od rata sa Irakom 1980-ih. Odnosi između Izraela i Irana su opterećeni dugogodišnjim sukobom, uključujući tajne operacije i napade na naučnike i postrojenja.

Nakon ovih udara, ulice u Teheranu su bile mirne, ali su se pojavili redovi na benzinskim pumpama. Reakcije na ovaj incident su stigle sa svih strana, uključujući upozorenja Sjedinjenih Američkih Država i kritike izraelske opozicije. Tenzije u regionu su već bile visoke, sa nedavnim napadima u Libanu i Palestini koji su dodatno zaoštrili situaciju.

Međunarodna zajednica prati situaciju sa zabrinutošću, s obzirom na potencijalnu eskalaciju sukoba između Izraela i Irana. Očekuje se da će dalje akcije zavisiti od reakcija i poteza koje će preduzeti obe strane u narednim danima.