Petković i Bisljimi bez dogovora u dijalogu Beograda i Prištine

Petković i Bisljimi bez dogovora u dijalogu Beograda i Prištine

Nakon današnjeg dijaloga između glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je sastanak bio „mučan“ i da nije bilo iskrene spremnosti Prištine da postigne dogovor. U trojnom sastanku sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, Petković je istakao važnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), ključno pitanje za srpsku stranu, koje je prema njemu od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa i zaštitu prava Srba na Kosovu.

Petković je, između ostalog, upozorio na pritiske prema Srbima, posebno na severu KiM, i naveo da Beograd nastavlja da pokazuje konstruktivnost u sprovođenju Deklaracije o nestalim osobama, dok Priština, kako tvrdi, pokušava da uspori proces. Takođe, zatražio je otvaranje dodatnih prelaza kako bi se omogućio nesmetan prolaz kamiona, koji trenutno satima čekaju na Merdaru, uprkos ranijim dogovorima.

Sa druge strane, Bisljimi je sastanak ocenio kao „neuspelu rundu“, ističući da Srbija insistira na „delimičnoj primeni sporazuma“. Iako je došlo do dogovora o formiranju radne grupe od 20 veterinara za prelaze između KiM i centralne Srbije, razlike u vezi sa formiranjem ZSO ostaju nerešene.