Slučaj skorbuta u Australiji pokazuje da bi se ozloglašena bolest mogla vratiti

Slučaj skorbuta u Australiji pokazuje da bi se ozloglašena bolest mogla vratiti

Bolest povezana sa mornarima u prošloj eri ponovo se manifestuje u razvijenim zemljama, prema nedavnom slučaju skorbuta koji je dijagnostikovan kod sredovečnog Australijanca.

Muškarac je zatražio medicinsku pomoć zbog bolnog osipa na nogama, praćenog modricama i otokom. Nakon što su doktori isključili infekcije i druge zdravstvene poremećaje, dodatnim ispitivanjem otkriveno je da su finansijske teškoće uticale na njegovu ishranu.

Skorbut je rezultat nedostatka vitamina C, što dovodi do problema sa zarastanjem rana, krvarenjem desni i kapilara. Muškarac je pokazivao znake nedostatka ovog vitamina, zajedno sa drugim nedostacima vitamina koje su lekari identifikovali.

Lečenje skorbuta je relativno jednostavno, a pacijent se brzo oporavio uz unos propisanih suplemenata, uključujući vitamin C. Međutim, testovi su pokazali nizak nivo vitamina C i drugih vitamina, delimično zbog prestanka uzimanja suplemenata nakon operacije na želucu.

Faktori rizika za skorbut uključuju loše prehrambene navike, prethodne zdravstvene probleme, pušenje, alkoholizam i druge faktore. U razvijenim zemljama, povećanje cena hrane može dovesti do većeg broja ljudi sa nedostatkom vitamina, što je slučaj i sa skorbutom.

Povećanje troškova hrane naročito pogađa ljude sa nižim primanjima, koji se često oslanjaju na jeftine namirnice sa niskom nutritivnom vrednošću. Ovakva hrana može dovesti do nedostatka vitamina i drugih hranljivih materija, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Nedostatak vitamina C može uticati na kognitivne funkcije, posebno kod starijih osoba. Ova studija slučaja naglašava važnost održavanja adekvatnog unosa vitamina C radi očuvanja zdravlja i funkcija mozga.