Auto-bomba eksplodirala je ispred policijske stanice u zapadnom Meksiku, ranivši 3 policajca

Auto-bomba eksplodirala je ispred policijske stanice u zapadnom Meksiku, ranivši 3 policajca

U eksploziji automobila bombe ostavljenom ispred policijske stanice u gradu Akambaro na zapadu Meksika ranjene su tri osobe, saopštili su u četvrtak tužioci u državi Guanahuato koja je pogođena nasiljem.

Rekli su da se još jedna eksplozija dogodila u obližnjem gradu Jerekuaro, ali niko nije povređen.

Gotovo istovremeni napadi u dva različita grada u razmaku od oko pola sata sugerisali su umešanost narko kartela koji su godinama vodili krvave bitke u Gvanahuatu.

Uprkos nasilju, novoinaugurisana predsednica Klaudija Šejnbaum obećala je da će nastaviti sa pristupom „zagrljaja, a ne mecima“ svog prethodnika. Šejnbaum je u četvrtak rekla da je naredila vojsci da se „ne sukobljava” sa kartelima.

„Nećemo se vraćati u rat protiv narkotika“, rekao je Šejnbaum.

Ali za tango je potrebno dvoje, a čini se da je njena administracija već umešana u ratnu situaciju sa kartelima u nekoliko država, sviđalo joj se to ili ne, samo tri nedelje nakon što je preuzela dužnost.

Prema fotografijama koje je distribuirala opštinska policija, auto-bomba u Akambaru bila je dovoljno velika da baci delove izgorelog automobila preko srednje trake sa drvoredima na ulici ispred policijske stanice.

Snažna eksplozija je očigledno raznela prozore i vrata obližnjih kuća.

Bio je to najozbiljniji napad automobilom bombom na vlasti u Meksiku od juna 2023. godine, kada je kartel iskoristio auto-bombu da ubije oficira Nacionalne garde u obližnjem gradu Selaja u Gvanahuatu.

U julu 2023, narko kartel u susednoj državi Halisko pokrenuo je koordinisanu seriju od sedam bombi na putu u kojima su ubijena četiri policajca i dva civila. Improvizovane eksplozivne naprave, ili IED, očigledno su bile postavljene u rupe iskopane na kolovozu.

Upotreba automobilskih bombi i improvizovanih eksplozivnih naprava ilustruje sve otvoreniji izazov u ​​vojnom stilu koji predstavljaju narko karteli u zemlji.

Šejnbaumova je obećala da će nastaviti politiku svog prethodnika i mentora, bivšeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, izbegavanja sukoba sa narko kartelima. On je javno apelovao na bande da smanje nasilje i ponudio programe obuke koji imaju za cilj smanjenje broja mladih regrutovanih za kartele.

Ova politika nije rezultirala značajnim smanjenjem istorijski visokog nivoa ubistava u Meksiku.