Da li slonovi treba da imaju ista prava kao i ljudi? Sud u Koloradu može odlučiti

Da li slonovi treba da imaju ista prava kao i ljudi? Sud u Koloradu može odlučiti

Decenijama, slonovi Misi, Kimba, Laki, LuLu i Džambo žive u Kolorado Springsu, tačnije u zoološkom vrtu planine Čejen u SAD. Grupa za prava životinja sada se zalaže za oslobađanje ovih afričkih slonova, tvrdeći da je njihovo zatočeništvo u suštini nepravedno s obzirom na visok nivo inteligencije i društvenosti ovih divljih životinja.

Najviši sud u Koloradu će u četvrtak saslušati argumente o tome da li bi stariji afrički slonovi trebalo da imaju pravnu mogućnost da osporavaju svoje zatočeništvo, koristeći dugotrajan pravni proces koji inače zatvorenici koriste kako bi osporili svoj pritvor. Grupa NonHuman Rights Project tvrdi da su ovi slonovi „nezakonito zatvoreni“ u zoološkom vrtu i teži da ih premesti u utočište prilagođeno slonovima.

Pravno pitanje koje se postavlja jeste da li slonovi mogu biti smatrani „licima“ prema zakonu, što bi im omogućilo da pokrenu peticiju habeas corpus kako bi osporili svoje zatočeništvo. Projekat neljudskih prava ističe da pravna definicija lica nije ograničena isključivo na ljude.

Ova tužba podseća na prethodnu neuspešnu borbu grupe koja je pokušala osloboditi slona po imenu Hepi iz zoološkog vrta u Bronksu 2022. godine. Apelacioni sud u Njujorku je tada presudio da, iako je Hepi inteligentan i zaslužuje saosećanje, ipak ne može biti smatran nezakonito zatvorenim licem koje ima pravo na peticiju za oslobađanje.

Stav suda u Njujorku je da bi davanje prava poput ovih slonovima imalo veliki uticaj na društvo i promenilo način na koji ljudi komuniciraju sa životinjama.

Zoološki vrt na planini Čejen tvrdi da bi premeštanje slonova ili njihovo uključivanje u novo stado moglo biti štetno za ove životinje s obzirom na njihove godine, te da bi to moglo izazvati nepotrebni stres. Ističu da slonovi nisu navikli na veća stada i da nemaju iskustvo niti volju da se pridruže novim životinjama.

Uoči saslušanja, zoološki vrt je izneo da se Projekat neljudskih prava ne zalaže za dobrobit slonova, već pokušava da postavi pravni presedan koji bi omogućio osporavanje zatočeništva bilo koje životinje.