Britanija i Nemačka potpisaće odbrambeni pakt kako bi se suprotstavili rastućoj pretnji Rusije

Britanija i Nemačka potpisaće odbrambeni pakt kako bi se suprotstavili rastućoj pretnji Rusije

Nemački avioni za lov na podmornice će patrolirati severnim Atlantikom iz baze u Škotskoj u skladu sa novim odbrambenim paktom Britanije i Nemačke kao odgovor na rastuću pretnju iz Rusije, saopštili su zvaničnici.

Ministri odbrane Britanije i Nemačke potpisaće u sredu u Londonu sporazum, kako zvaničnici nazivaju prvi takav odbrambeni pakt između dve zemlje za jačanje evropske bezbednosti usred sve veće ruske agresije.

„Velika Britanija i Nemačka se približavaju. Sa projektima u vazdušnom, kopnenom, morskom i sajber domenu, zajedno ćemo povećati naše odbrambene sposobnosti, čime ćemo ojačati evropski stub unutar NATO-a“, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u izjavi uoči potpisivanja sporazuma.

„Posebno mi je važno da još tešnje sarađujemo na jačanju istočnog krila NATO-a i zatvaranju kritičnih praznina u sposobnostima, na primer u oblasti naoružanja dugog dometa“, dodao je on.

Rusija je započela punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Prema sporazumu, očekuje se da će nemački lovci na podmornice „periodično“ delovati iz škotske vojne baze kako bi patrolirali severnim Atlantikom. Saveznici će bliže sarađivati na zaštiti vitalnih podvodnih kablova u Severnom moru.

Dve zemlje kažu da će takođe sarađivati kako bi dale prioritet razvoju oružja dugog dometa koje može da putuje dalje od postojećih britanskih projektila Storm Shadov. Očekuje se da će nemački odbrambeni gigant Rajnmetal otvoriti fabriku za proizvodnju cevi artiljerijskih topova od britanskog čelika.

Zvaničnici kažu da će pakt značiti da će britanske i nemačke snage posvećene NATO-u u Estoniji i Litvaniji vežbati i delovati bliže, obezbeđujući da „kopnene snage na istočnom krilu NATO-a ostanu snažno sredstvo odvraćanja i spremne da se bore i pobede ako je potrebno“.

Očekuje se da će Britanija i Nemačka sarađivati na razvoju novih kopnenih i vazdušnih dronova.