Ministarstvo pravde Haitija upozorava na pretnje premijeru i njegovom kabinetu

Ministarstvo pravde Haitija upozorava na pretnje premijeru i njegovom kabinetu

Ministarstvo pravde Haitija pozvalo je u utorak na pojačanje bezbednosti premijera Garija Konila i drugih zvaničnika kabineta kao odgovor na neodređene pretnje da bi mogli da budu meta zlonamernih strana.

Ministarstvo nije dalo detalje osim što je reklo da ima „dosledne i uporne“ informacije da bi najviši zvaničnici mogli biti na meti neimenovanih aktera koji nameravaju da poseju „nevolje i paniku u zemlji“. Ministarstvo je pozvalo policiju i pravosudne organe da preduzmu „odgovarajuće mere“ kako bi garantovali bezbednost zvaničnika.

Ni pravosudni organi ni kabinet premijera nisu uzvratili poruke za komentar.

Saopštenje dolazi kada se nasilje bandi povećava u određenim delovima glavnog grada Haitija koji već nisu pod kontrolom bandi, samo nekoliko meseci nakon što je počela misija koju podržava UN, koju vodi kenijska policija. Više od 4.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom u nedavnim napadima na zajednice u Port-o-Prensu, uključujući Solino i Tabarre 27.

Eskalacija nasilja počela je pre skoro nedelju dana i za nju se okrivljuje koalicija bandi pod nazivom „Viv Ansanm“, koja je odgovorna za napade velikih razmera koji su počeli u februaru i usmereni na kritičnu vladinu infrastrukturu. Ti napadi doveli su do eventualne ostavke bivšeg premijera Ariela Henrija.

Upozorenje Ministarstva pravde izazvalo je zabrinutost s obzirom da je bivši predsednik Jovenel Mois ubijen u svojoj privatnoj rezidenciji u julu 2021.