Prilagođavanje visinama: Kako žene na Himalajima evoluiraju za život sa malo kiseonika

Prilagođavanje visinama: Kako žene na Himalajima evoluiraju za život sa malo kiseonika

Dok se mnogi ljudi bore sa hipoksijom na visokim nadmorskim visinama, zajednice koje vekovima žive na Tibetanskoj visoravni pokazale su zapanjujuće fiziološke prilagođenosti koje im pomažu da prežive i napreduju u uslovima sa smanjenim kiseonikom. Studija objavljena u časopisu PNAS pokazuje da žene koje žive na velikim visinama u Nepalu razvijaju specifične osobine koje povećavaju transport i isporuku kiseonika u tkiva tela, što doprinosi njihovom reproduktivnom uspehu.

Istraživači su proučavali 417 žena starosti između 46 i 86 godina koje su živele na visinama iznad 3.500 metara. Ove žene su pokazale impresivnu adaptaciju: optimalan nivo hemoglobina i visok nivo zasićenja hemoglobina kiseonikom, što pomaže krvi da efikasno transportuje kiseonik bez dodatnog stresa na srce. Visok nivo zasićenja kiseonikom i prosečne vrednosti hemoglobina omogućavaju ženama da izbegnu povećanu gustinu krvi, koja bi u suprotnom bila opterećenje za srce i dovela do ozbiljnih zdravstvenih problema.

„Ove osobine maksimalno koriste mali nivo kiseonika u vazduhu i time omogućavaju ženama reproduktivni uspeh u zahtevnim uslovima“, objašnjava antropolog Sintija Bil sa Univerziteta Kejs Vestern Rezerv. Studija takođe ističe visoku brzinu protoka krvi kroz pluća i povećanu veličinu leve komore srca kao dodatne faktore uspešnog prilagođavanja, što rezultira efikasnim pumpanjem krvi zasićene kiseonikom u telo.

Pored bioloških faktora, kulturni faktori, poput ranog početka reproduktivnog života i trajanja brakova, dodatno su doprineli većem broju živorođene dece kod ovih žena. Međutim, čak i uzimajući u obzir ove aspekte, fiziološke prilagodbe bile su ključne za povećani reproduktivni uspeh.

„Ovo je primer tekuće prirodne selekcije u ljudskoj populaciji“, kaže Beall, dodajući da ovakve studije pomažu u boljem razumevanju evolucijskih procesa.

Rezultati ove studije otkrivaju kako evolucija omogućava ljudima da se prilagode čak i u surovim uslovima i nastave da napreduju generacijama.