Recenzija knjige: 70-godišnji psihijatar kreće na put u očaravajućem novom romanu Ane Montegju

Recenzija knjige: 70-godišnji psihijatar kreće na put u očaravajućem novom romanu Ane Montegju

Amerikanci su poznati po svojoj ljubavi prema putovanjima, a tema putovanja često se koristi kao metafora za samootkrivanje u književnosti. U debitantskom romanu Ane Montegju, „Kako se osećaš zbog toga, Magda Eklund?“, glavna junakinja, psihijatar radoholičar koja se bliži sedamdesetoj godini, kreće na putovanje autoputem da bi rešila svoje unutrašnje konflikte. Motivisana neočekivanom smrću najbolje prijateljice, Magda se upušta na putovanje koje je prvobitno planirala sa svojom pokojnom prijateljicom, odlučna da ispoštuje njene želje i razreši neke dugotrajne tenzije.

Dok putuje kroz gradove koji su bili važni za njen život sa Sarom, Magda prolazi kroz proces introspekcije i suočavanja sa svojim ličnim demonima. Neočekivani susreti sa različitim ljudima, poput ponosne lezbejke i saobraćajne nesreće, dovode je do dubljeg sagledavanja prirode njene veze sa Sarom i njenih odnosa sa drugima. Roman istražuje teme identiteta i samoprihvatanja, posebno kroz prizmu žene rođene u vreme kada su društveni pogledi na homoseksualnost bili drugačiji.

Ana Montegju je uspela da kroz ovu priču prenese složene emotivne i psihološke nijanse, istovremeno se baveći važnim društvenim pitanjima. Njena sposobnost da dočara likove sa dubinom i empatijom čini ovaj roman posebnim. Kroz ovu priču, čitaoci imaju priliku da istraže složene aspekte ljudskih emocija i odnosa, dok se junakinja suočava sa svojom prošlošću i traži put ka ličnom isceljenju.