Predsednik PS NATO-a objašnjava zašto Ukrajina još nije pozvana u Alijansu

Predsednik PS NATO-a objašnjava zašto Ukrajina još nije pozvana u Alijansu

NATO je uveren da je Ukrajina već na „nepovratnom putu“ koji će dovesti do njenog pristupanja Severnoatlantskoj alijansi. Međutim, prvo treba da povrati suverenitet nad svojim teritorijama, istakao je predsednik Parlamentarne skupštine NATO Džeri Konoli u intervjuu za Radio Sloboda.

„Pa, u toku je rat. Mislim da to moramo da rešimo, moramo da obnovimo suverenitet Ukrajine nad njenim teritorijama, a zatim da se uverimo da je put u NATO otvoren“, rekao je Konoli za RSE.

Na pitanje da li NATO predviđa da se Ukrajina pridruži tek nakon što oslobodi svu svoju teritoriju, Konoli je odgovorio da bi to bio „najbolji put napred“.

Konoli je izrazio sumnju da će američki predsednik Džo Bajden jednostrano, bez konsultacija sa saveznicima u NATO, pozvati Ukrajinu da se pridruži Alijansi pre nego što se neprijateljstva na njenoj teritoriji okončaju.

Pored toga, prokomentarisao je moguće učešće severnokorejskih vojnika u borbama u Ukrajini za podršku ruskim snagama, navodeći da bi to predstavljalo opasnu eskalaciju rata. Po Konolijevom mišljenju, učešće severnokorejskih trupa signalizira slabost Moskve.

„Da li su vam potrebne trupe Severne Koreje da budu raspoređene u Evropi za borbena dejstva u Ukrajini? Stvarno? A zašto je to potrebno Rusiji? Možda zato što je, da budem iskren, ruski potencijal iscrpljen? Prema procenama, ruski gubici iznose 600.000 poginulih , ranjenih i nestalih, ovi brojevi se već približavaju nivou Drugog svetskog rata u početnim fazama operacije Barbarosa nakon 1941. godine“, primetio je on.

Kako je saopšteno, ministri odbrane G7 nastavljaju da podržavaju Ukrajinu na njenom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO, kako je navedeno u završnoj deklaraciji sastanka G7 u Napulju od 18. do 20. oktobra.