Mrtve ćelije se uklanjaju iz tela na iznenađujuće kanibalistički način

Mrtve ćelije se uklanjaju iz tela na iznenađujuće kanibalistički način

Svake sekunde, milion ćelija u telu sisara umre. Nova istraživanja su otkrila da se mrtve ćelije čiste na iznenađujuće kanibalistički način. Matične ćelije postaju hrana za svoje komšije, pokazujući složen mehanizam čišćenja tela.

Studija sprovedena na miševima otkrila je da kada matične ćelije folikula dlake umru, susedne ćelije ih brzo progutaju. Ovaj proces omogućava održavanje čistoće bez ugrožavanja zdravih ćelija. Zanimljivo je što se ovaj mehanizam aktivira samo kada određeni receptori registruju odgovarajuće signale. Matične ćelije postaju prve reagovale na smrt, a njihovo konzumiranje od strane drugih ćelija deluje kao način za recikliranje energije.

Ovo otkriće naglašava važnost međusobne interakcije ćelija u održavanju tkiva. Kroz pažljivo kontrolisane mehanizme, ćelije se međusobno štite od preterane upale i održavaju ravnotežu. Prekidači na matičnim ćelijama funkcionišu kao ključni elementi u ovom procesu, omogućavajući precizno uključivanje i isključivanje signala.

Istraživači spekulišu da ovaj mehanizam može biti prisutan u drugim tkivima tela sisara, što bi zahtevalo dalja istraživanja za potvrdu ove teorije. Ipak, otkriće predstavlja značajan korak u razumevanju brzog i efikasnog čišćenja umirućih ćelija, što može sprečiti oštećenja tkiva.

Ova studija objavljena je u prestižnom časopisu Nature, naglašavajući značaj i relevantnost ovih naučnih saznanja.