Nova studija otkriva da vežbe mogu biti najbolji lek za mamurluk

Nova studija otkriva da vežbe mogu biti najbolji lek za mamurluk

Nova studija, objavljena u časopisu Addictive Behaviors, sugeriše da redovna fizička aktivnost može pomoći u smanjenju težine simptoma mamurluka. Istraživanje je uključilo 1.676 studenata koji su tokom poslednja tri meseca iskusili mamurluk, a svi učesnici su se bavili najmanje 30 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno.

Iako su učesnici koji su konzumirali više alkohola doživljavali učestalije i jače mamurluke, oni koji su redovno vežbali, posebno kroz intenzivniju fizičku aktivnost, prijavili su manje ozbiljne simptome. Istraživači su primetili da vežbanje može pokrenuti oslobađanje endorfina, prirodnih analgetika, što može smanjiti percepciju bola tokom mamurluka.

Osim toga, fizička aktivnost poboljšava kvalitet sna, smanjuje inflamaciju i može olakšati efikasnu obradu alkohola u telu. Dok su nalazi ohrabrujući, stručnjaci naglašavaju da vežbanje ne predstavlja lek za mamurluk, već može pomoći u ublažavanju simptoma.

Istraživači preporučuju da se vežbanje integriše u svakodnevnu rutinu kako bi se potencijalno smanjili efekti noćnog pijenja. Ipak, naglašavaju da je najbolji način za izbegavanje mamurluka umerena konzumacija alkohola.