Sukobi između Izraela i Hezbolaha se intenziviraju, bespilotna letelica ciljala kuću Netanjahua

Sukobi između Izraela i Hezbolaha se intenziviraju, bespilotna letelica ciljala kuću Netanjahua

Izraelska vlada saopštila je da je bespilotna letelica ciljala kuću premijera Benjamina Netanjahua u subotu, pri čemu nije bilo žrtava, dok sukobi s libanskom Hezbollahom i palestinskim Hamasom nisu pokazali pauzu nakon ubistva glavnog mozga Hamasa iz napada od 7. oktobra prošle godine.

Izraelska vojska saopštila je da je desetine projektila lansirano iz Libana dan nakon što je Hezbollah najavio novu fazu borbe. Netanyahuova kancelarija rekla je da je bespilotna letelica ciljala njegovu kuću u mediteranskom primorskom gradu Kesariji. Ni on ni njegova supruga nisu bili tamo. Nije bilo jasno da li je kuća pogođena.

„Iranski poslušnici koji su danas pokušali da me i moju suprugu ubiju napravili su gorak propust,“ rekao je Netanyahu.

Hezbollah nije preuzeo odgovornost za napad bespilotnom letelicom, ali je rekao da je izveo nekoliko raketnih napada na severni i centralni Izrael. Taj udar došao je nakon što se očekivalo da će Izrael odgovoriti na napad ranije ovog meseca od strane Irana, koji podržava i Hezbollah i Hamas.

Izrael je zauzvrat izveo najmanje 10 vazdušnih udara na južne predgrađe Bejruta poznate kao Dahijeh, gusto naseljenu oblast u kojoj se nalaze kancelarije Hezbolaha, rekli su libanski zvaničnici. Izraelska vojska rekla je da je gađala ciljeve Hezbolaha.

U Gazi, izraelske snage su otvorile vatru na bolnice u izmučenom severu palestinske enklave, a udari su usmrtili više od 50 ljudi, uključujući decu, za manje od 24 sata, prema informacijama bolničkih zvaničnika i reportera Associated Pressa koji se nalazi tamo.

„Mogućnost rata u regionu ostaje ozbiljna briga,“ rekao je iranski ministar spoljnih poslova Abbas Araghchi tokom posete Turskoj. Grupa ministara odbrane Grupe sedam upozorila je protiv eskalacije i „totalnog rata.“

Rat Izraela i Hezbolaha se intenzivirao. Hezbollah je rekao u petak da planira da pošalje više vođenih raketa i eksplozivnih bespilotnih letelica u Izrael. Dugogodišnji lider militantne grupe, Hasan Nasrallah, ubijen je u izraelskom vazdušnom udaru u septembru, a Izrael je početkom ovog meseca poslao kopnene trupe u Liban.

Izraelska vojska je u subotu rekla da je iz Libana ispaljeno oko 180 projektila. 50-godišnji muškarac je pogođen šrapnelima i ubijen na severu Izraela, dok su četiri druge osobe ranjene, rekli su izraelske medicinske službe.

U severnom gradu Kirjat Ata, jedna raketa je pala. Itzik Billet, komandant za područje Haife, rekao je da je devet osoba lakše povređeno.

Državna novinska agencija Libana saopštila je da je izraelski vazdušni udar na stan u istočnom selu Baaloul ubio pet osoba, uključujući gradonačelnika obližnjeg sela, Sohmora. Izraelski vojni zvaničnik potvrdio je da je IDF gađao ciljeve u dolini Bekaa.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je izraelski vazdušni udar pogodio vozilo na autoputu severno od Bejruta, ubivši dve osobe.

Izrael svakodnevno upozorava ljude da napuste zgrade i sela u delovima Libana. Sukobi su raselili više od 1 milion ljudi, uključujući oko 400.000 dece.

Izrael je takođe rekao da je ubio zamenika komandira Hezbolaha u južnom gradu Bint Jbeil. Vojska je rekla da je Naser Rašid nadgledao napade na Izrael.

Izrael i Hamas su signalizirali otpor prekidu rata u Gazi nakon ubistva lidera Hamasa Yahye Sinwara, glavnog arhitekte napada na Izrael pre više od godinu dana u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, većinom civila, i oteto još 250. Oko 100 taoca ostaje u Gazi, od kojih Izrael tvrdi da je najmanje 30 mrtvo.

Izraelska vojska je u subotu bacila letke na jug Gaze prikazujući Sinwara mrtvog, krv koja curi niz čelo. „Sinwar je uništio vaše živote,“ piše na letku. „Ko položi oružje i vrati otete ljude, dozvolićemo mu da ode i živi u miru.“

Hamas je ponovio svoj stav da taoci neće biti oslobođeni dok ne dođe do primirja i izraelske trupe se povuku. Netanyahu kaže da će izraelska vojska voditi borbu dok taoci ne budu oslobođeni i ostaće u Gazi da spreči ozbiljno oslabljeni Hamas da se ponovo naoruža.

Izraelska odmazda u Gazi usmrtila je više od 42.000 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, koje ne razlikuju borce od civila, ali kažu da je više od polovine mrtvih žena i dece.

Novi udari su zasuli Gazu u subotu, a palestinska kompanija Paltel rekla je da su oborili internet mreže na severu.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da su izraelski udari pogodili gornje spratove Indonezijske bolnice u Beit Lahiya, a sile su otvorile vatru na nju, izazivajući paniku.

Izraelska vojska je rekla da operiše blizu Indonezijske bolnice i da „nije bilo namernog gađanja na nju.“

Vojska je rekla da istražuje situaciju nakon što je bolnica Al-Awda u Džabaliji, na severu Gaze, rekla da su udari pogodili gornje spratove, povredili nekoliko članova osoblja. Kasnije su rekli da je vojska pogodila ambulantu, povredivši četiri osobe, uključujući jednog medicinskog radnika.

Tri kuće u Džabaliji su pogođene tokom noći, pri čemu je poginulo najmanje 30 ljudi, više od polovine žene i deca, rekao je Fares Abu Hamza, šef ambulantne i hitne službe ministarstva zdravlja. Najmanje 80 osoba je ranjeno.

Palestinski stanovnici rekli su da je izraelska vojska prisilila stotine raseljenih ljudi da napuste Džabaliju i upute se ka Gazi.

„Okupacija nas je iselila pod pretnjom oružja,“ rekla je Umm Sayed, majka troje dece. „Tenkovi i teško naoružane snage bile su oko nas.“ Rekla je da su mnogi mladići odvedeni, navodno radi ispitivanja, a većina je kasnije pušten