Stručnjaci za spavanje zagovaraju trajno standardno vreme pre jesenje promene vremena

Stručnjaci za spavanje zagovaraju trajno standardno vreme pre jesenje promene vremena

Dok se zemlja sprema da se „vrati“ na standardno vreme u nedelju, 3. novembra, Koalicija za stalno standardno vreme zalaže se za ukidanje letnjeg računanja vremena u korist stalnog standardnog vremena tokom cele godine, što bi poboljšalo javno zdravlje , bezbednost i opšte blagostanje. Osnivački organizacioni članovi koalicije su Američka akademija za medicinu spavanja, Nacionalna fondacija za spavanje, Save Standard Time, Društvo za istraživanje spavanja i Društvo za istraživanje bioloških ritmova.

„Iz decenija istraživanja znamo da sezonske promene vremena remete naše zdravlje“, rekla je dr Karin Džonson, lekarka za medicinu za spavanje i kopredsedavajuća upravnog odbora koalicije. „Prelazak na letnje računanje vremena u proleće je povezan sa porastom nesreća motornih vozila, kardiovaskularnih događaja i lekarskih grešaka u danima nakon promene.

Postoji široka podrška za okončanje dvogodišnjih promena vremena. U stvari, nekoliko država je usvojilo zakone za eliminisanje sezonskih promena vremena, zavisno od federalnog odobrenja. Pored toga, nedavno istraživanje Američke akademije za medicinu spavanja otkriva da 64% odraslih u SAD podržava eliminisanje sezonskih promena vremena.

„Postoji ogromna podrška za eliminisanje promena vremena, ali je važno razumeti da bi stavljanje letnjeg računanja vremena na trajno bila velika greška“, dodao je Džonson. „Naši unutrašnji tjelesni satovi su sinhronizovani prirodnim signalima vremena koje nam pružaju sunčeva svjetlost i tama, tako da se nikada ne prilagođavamo vještačkoj promjeni sata uzrokovanoj ljetnim računanjem vremena. Stalno ljetno računanje vremena bi izazvalo probleme tokom cijele godine za naš san, budnost, raspoloženje i zdravlje“.

Vraćanje stalnog standardnog vremena bi održalo sat usko usklađen sa položajem sunca. Ovo poravnanje bi podržalo ljudski cirkadijalni ritam, unutrašnji telesni sat koji reguliše vreme budnosti, pospanosti i drugih bioloških funkcija.

„Standardno vreme nam omogućava da uživamo u više sunčeve svetlosti ujutru kada treba da ustanemo i započnemo dan, i usklađuje mrak sa večernjim satima kada treba da se opustimo i pripremimo za spavanje“, rekao je Džonson. „Tamna strana stalnog letnjeg računanja vremena je ta što bi to dovelo do toga da doživimo mrak kasnije ujutru, posebno tokom kraćih zimskih dana. U nekim delovima SAD izlazak sunca bi se pojavio tek posle 9 sati ujutru zimi , dovodeći decu u opasnost dok čekaju autobus ili hodaju do škole u ​​mraku.“

Kongres je usvojio trajno letnje računanje vremena 1974. godine, ali ga je ukinuo nakon samo jedne zime zbog reakcije javnosti. Koalicija za stalno standardno vreme poziva Kongres da izbegne ponavljanje iste greške i da napravi pravi izbor vraćanjem stalnog standardnog vremena.

„Vraćanje stalnog standardnog vremena bi obezbedilo dugoročne zdravstvene i bezbednosne koristi“, dodao je Džonson. „Posmatranje standardnog vremena tokom cele godine pomoglo bi nam da spavamo i osećamo se bolje tokom svake sezone.

Iako je jesenja promena vremena često lakša za prilagođavanje nego prolećni prelazak, Koalicija za stalno standardno vreme savetuje pojedince da preduzmu korake kako bi umanjili bilo kakve negativne efekte, uključujući:

  • Obezbedite najmanje sedam sati sna svake noći pre i posle promene vremena. Održavanje dosledne rutine spavanja je od ključne važnosti.
  • Prilagodite vreme dnevnih aktivnosti koje predstavljaju „vremenske signale“ za vaše telo, kao što su obroci ili raspored vežbanja, tako što ćete ih pomeriti malo kasnije u danima pred promenu vremena.
  • Podesite satove unazad za jedan sat u ranim večernjim satima u subotu, 2. novembra, i onda idite na spavanje kada se osetite pospano.
  • Izađite napolje u jutarnjim satima tokom nedelje nakon promene vremena, jer će vam jutarnja svetlost pomoći da podesite unutrašnji sat na novo vreme. Ova usklađenost pomaže u regulisanju sna i budnosti.