Slušanje muzike može ubrzati oporavak od operacije, pokazuju istraživanja

Slušanje muzike može ubrzati oporavak od operacije, pokazuju istraživanja

Tražite kreativan način da ubrzate oporavak od operacije? Ključ se može pronaći u slušanju muzike, prema istraživanju predstavljenom na Kliničkom kongresu Američkog koledža hirurga (ACS) 2024. u San Francisku, Kalifornija.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Northstate u Elk Groveu u Kaliforniji analizirali su postojeće studije o muzici i njenoj ulozi u pomaganju ljudima da se oporave od operacije, suzivši listu od 3.736 studija na 35 istraživačkih radova.

Sve studije su uključivale podatke o ishodima pacijenata, kao što su bol i anksioznost, kao i mere srčane frekvencije i upotrebe opioida. U svojoj analizi, istraživači su otkrili da je jednostavan čin slušanja muzike nakon operacije, bilo sa slušalicama ili preko zvučnika, imao primetne efekte na pacijente tokom perioda oporavka:

„Kada se pacijenti probude nakon operacije, ponekad se osećaju stvarno uplašeni i ne znaju gde su“, rekao je Eldo Freca, MD, MBA, FACS, stariji autor studije i profesor hirurgije na Medicinskom koledžu Univerziteta Northstate u Kaliforniji. . „Muzika može pomoći da se olakša prelazak sa faze buđenja na povratak u normalu i može pomoći da se smanji stres oko te tranzicije.

Dr Freca i koautori su primetili da za razliku od nekih aktivnijih terapija kao što su meditacija ili pilates koje zahtevaju značajnu koncentraciju ili kretanje, slušanje muzike je pasivnije iskustvo i pacijenti mogu da ga uključe bez mnogo troškova ili truda skoro odmah nakon operacije.

„Iako ne možemo konkretno da kažemo da ih boli manje, studije su otkrile da pacijenti osećaju da ih boli manje, a mi mislimo da je to jednako važno“, rekao je Shehzaib Raees, prvi autor studije i treći- godine student medicine na Medicinskom koledžu Univerziteta Northstate u Kaliforniji.

„Kada slušate muziku, možete da se odvojite i opustite. Na taj način ne morate mnogo da radite ili da se fokusirate i možete da se smirite.“

Autori studije su primetili da smanjenje nivoa kortizola pri slušanju muzike može igrati ulogu u olakšavanju oporavka pacijenata od operacije. Neke varijable, kao što je koliko dugo su pacijenti slušali muziku, nisu se mogle kontrolisati u analizi. Buduća istraživanja će se baviti pilot programom za procenu upotrebe muzike u hirurškom okruženju, kao i na jedinici intenzivne nege.

Savet dr Frece? Ako se osećate za to posle operacije, slušajte muziku koju volite.

„Ne pokušavamo da kažemo da je jedna vrsta muzike bolja od druge“, rekao je on. „Mislimo da muzika može pomoći ljudima na različite načine nakon operacije jer muzika može biti utešna i učiniti da se osećate kao da ste na poznatom mestu.“