Okupljanje svemirskih sila u Milanu: Trka ko će poslati ljude na Mesec ponovo u toku

Okupljanje svemirskih sila u Milanu: Trka ko će poslati ljude na Mesec ponovo u toku

Svetske svemirske agencije sastale su se ove nedelje u Milanu, u trenu kada je geopolitičko rivalstvo podstaklo novu globalnu trku u Zemljinoj orbiti i na Mesecu, uz veliko učešće privatnog sektora koji se trudi da održi korak sa dominantnim SpejsEksom (SpaceX) Ilona Maska.

Međunarodni astronautički kongres (IAC) od 1950. godine je mesto gde naučnici, inženjeri, kompanije i politički lideri nacija koje imaju razvijen svemirski program razgovaraju o saradnji, čak i u vremenima pojačanih tenzija među svetskim silama.

Ovogodišnja konferencija stavila je pod jedan krov svemirske umove dva glavna rivala – SAD i Kine.

Ali ruska svemirska agencija Roskosmos, koja je sada izolovana od Zapada od invazije na Ukrajinu 2022. godine, nema zvaničnog predstavnika.

Ipak, skoro svih 77 zemalja članica Međunarodne astronautičke federacije (IAF), neprofitne organizacije koja organizuje IAC, razgovaraju o tome šta učesnici očekuju od istraživanja Meseca, NASA-ine rastuće koalicije zemalja pod njenom Artemisom (programa istraživanja Meseca) i hitne potrebe Evrope za suverenijim pristupom svemiru.

Predsednik IAF-a Klej Mouri rekao je da je za ovaj kongres podneto rekordnih 7.197 tehničkih sažetaka, a da će rekordnih 37 odsto radova dati studenti i mladi profesionalci.

#related-news_0

„Ovo je najuzbudljivije vreme u svemiru od ere Apola 1960-ih,“ rekao je Rojtersu.

I pre nego što je samit počeo, očekivalo se da će administrator NASA Bil Nelson prikupiti podršku u IAC-u za strategiju ove agencije da iskoristi privatne kompanije za zamenu zastarele Međunarodne svemirske stanice, nakon što prestanu da je koriste 2030. godine.

Više od dve decenije stara orbitalna naučna laboratorija je simbol svemirske diplomatije koju vode prvenstveno SAD i Rusija, uprkos sukobima koje imaju na Zemlji.