Od novembra počinje skrining za rano otkrivanje raka pluća

Od novembra počinje skrining za rano otkrivanje raka pluća

U Srbiji će novembra početi sprovođenje organizovanog skrininga za rano otkrivanje raka pluća. Srbija će postati prva zemlja Zapadnog Balkana koja će na taj način dijagnostikovati to oboljenje, rečeno je na konferenciji za novinare u Klinici za pulmologiju.

Navedeno je da u Srbiji od raka pluća godišnje oboli oko 7.000, a umre više od 5.000 osoba.

Savetnik ministra zdravlja za prevenciju Nebojša Tasić je rekao da je Srbija na drugom mestu u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka pluća, ali da te brojke mogu da se promene, jer rak pluća, kao i neke druge bolesti, može biti izlečiv ako se otkrije na vreme.

Dodao je da su skrining i prevencija veoma čvrsto povezani, jer je skrining upravo početak prevencije, a rana dijagnostika je ključ uspeha.

„Brojke su brojke, ali iza tih brojeva se kriju ljudske sudbine i svaka od njih je strašna i zato apelujem na sve građane da se obavezno odazovu skriningu na rak pluća, kao i ostalim skrininzima koji se obavljaju u našoj zemlji“, rekao je Tasić.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su ranim skriningom oboljevanje i umiranje od raka pluća snizile za čak 40-50 odsto.

Preporuka je da se na skrinig odazovu prvo viskorizične osobe – stariji od 50 godina i dugogodišnji pušaci, rekao je Tasić i dodao da bi potom trebalo obuhvatiti i sve ostale kategorije.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović izjavio je da za početak, u Klinici za pulmologiju ima optimalnih uslova da se organizuje skrining na rano otkrivanje raka pluća za građane iz Beograda i da će potom, ukoliko zainteresovanost građana bude velika, uključiti i druge klinike.

Kako je naveo, ta klinika ima aparat za skrining – „niskodozni skener“ čija je doza zračenja šest puta manja od standardnog skenera.

„Kada krenemo sa skriningom, okupićemo sve direktore domova zdravlja u Beogradu i predočiti im na koji način pacijente mogu da upute na skrining“, dodao je on.

Na konferenciji je rečeno i da na svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od karcinoma pluća i da statistika pokazuje da se kod više od 70 odsto pacijenata karcinom otkrije u poslednjem stadijumu bolesti, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID), Udruženje „Punim Plućima“ i Kinika za pulmologiju UKC Srbije zdravlja sproveli su istraživanje informisanosti građana o raku pluća, prevenciji i skriningi u kojem je učestvovalo 600 građana Srbije u riziku koji će i biti obuhvaćeni skriningom, a stariji su od 50 godina i pušači.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kazao je da rezultati istraživanja pokazuju da građani koji su odgovorili na pitanje o uzroku raka pluća, smatraju da su cigarete najčešći uzrok (64 odsto), 14 odsto ispitanih navodi zagađenje, a po devet odsto ispitanih ističe stres i nasledni faktor.

Više od polovine pušača starijih od 50 godina je pokušalo da ostavi pušenje, a među njima 46 odsto tri ili više puta.

Najčešće navedeni razlozi zašto nisu prestali da puše su osećaj koji pruža nikotin i ritual paljenja cigarete i povlačenja dima, pokazalo je istraživanje.

Klačar je naveo i da prema istraživanju mali procenat građana zna kako se sprovodi skrining pluća, te da je samo tri odsto građana reklo da je u pitanju niskodozni skener.

„Većina je podržala uvođenje organizovanog skrininga – 41 odsto reklo je da bi bezuslovno podržalo, 29 odsto ako bi se dobio poziv da se dođe u zakazano vreme, a 20 odsto građana ako bi ih uputio lekar“, dodao je on.

Na skrining pluća bi se odazvao nešto manji procenat građana nego onih koji podržavaju njegovo uvođenje: 28 odsto bi bezuslovno došlo na skrining, 31 odsto ako bi dobili poziv sa zakazanim vremenom i 23 odsto građana ako ih na skrining uputi lekar.