Kanadska policija je izašla u javnost sa navodima indijskih diplomata kako bi sprečila više nasilja

Kanadska policija je izašla u javnost sa navodima indijskih diplomata kako bi sprečila više nasilja

Premijer Džastin Trudo je u sredu izjavio da je kanadska nacionalna policija podigla optužbe protiv indijskih diplomata zbog njihovog navodnog uplitanja u nasilne aktivnosti u Kanadi, uključujući pucnjave, iznude i ubistva. Kraljevska kanadska policija identifikovala je najvišeg indijskog diplomatu u zemlji i pet drugih diplomata kao osobe od interesa za ubistvo aktiviste Sika Hardipa Singa Nidžara u junu 2023. godine. Ovi događaji su doveli do zategnutih odnosa između Indije i Kanade, što je rezultiralo proterivanjem diplomata iz obe zemlje.

Trudo je naglasio da je kanadska reakcija usmerena na zaštitu bezbednosti građana, a ne na izazivanje konflikta sa Indijom. Optužbe su nastale nakon što su kanadski zvaničnici pružili dokaze indijskim kolegama o navodnom mešanju indijskih diplomata u nasilje protiv Kanađana. RCMP je istakao da je otkrio veze agenata indijske vlade sa drugim nasilnim delima u Kanadi, ali detalje istrage nisu otkriveni javnosti.

Indijska vlada je odbacila optužbe i nazvala ih apsurdnim, tvrdeći da Kanada nije pružila dovoljno dokaza za svoje tvrdnje. Kritike su upućene i na račun Trudoove vlade zbog navodne blagonaklonosti prema pristalicama Kalistan pokreta u Kanadi, što je izazvalo dodatne tenzije između dve zemlje. Nidžar, lider pokreta za nezavisnost Sika, ubijen je u Kanadi, a četiri državljana Indije su optužena za njegovo ubistvo.

Trudo je istakao da je njegova vlada pokušala da održi dijalog sa Indijom iza kulisa, ali da je odgovor indijske vlade bio napad na Kanadu. Britanska vlada je pozvala Indiju na saradnju sa kanadskom istragom, dok je Stejt department SAD-a takođe izrazio očekivanje da će Indija sarađivati sa kanadskim vlastima.