Pentagon otkriva sadržaj dodatnog paketa pomoći Ukrajini

Pentagon otkriva sadržaj dodatnog paketa pomoći Ukrajini

Novi paket američke bezbednosne pomoći Ukrajini, koji je objavljen u sredu, uključiće sisteme NASAMS, rakete za protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju, protivtenkovsko oružje i drugo oružje i opremu, navodi se u zvaničnom saopštenju Pentagona u sredu.

„Ovaj paket predsedničkih ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA), čija je vrednost procenjena na 425 miliona dolara, pružiće Ukrajini dodatne mogućnosti da ispuni njene najhitnije potrebe“, navodi se u saopštenju.

Prema Pentagonu, paket uključuje dodatnu municiju za sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS, rakete RIM-7 i Stinger, municiju za HIMARS i municiju vazduh-zemlja. Pored toga, Oružane snage Ukrajine će dobiti artiljerijsku municiju 155 mm i 105 mm, rakete TOV, protivoklopne sisteme Javelin i AT-4, malokalibarsko oružje i municiju. SAD će takođe preneti u Ukrajinu oklopna transportna vozila HMMVV, opremu za rušenje, rezervne delove, transportna vozila i pomoćnu opremu.

„Sjedinjene Države će nastaviti da rade zajedno sa oko 50 saveznika i partnera kroz Ukrajinsku odbrambenu kontakt grupu i njene povezane koalicije za sposobnost da ispune hitno potrebne uslove na bojnom polju Ukrajine i odbrane od ruske agresije“, naglasilo je američko ministarstvo odbrane.

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je još jedan paket bezbednosne pomoći Ukrajini od 425 miliona dolara nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Zelenskim.