SAD izdvajaju paket bezbednosne pomoći od 425 miliona dolara za Ukrajinu

SAD izdvajaju paket bezbednosne pomoći od 425 miliona dolara za Ukrajinu

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini od 425 miliona dolara, koji uključuje sposobnost protivvazdušne odbrane, municiju, oklopna vozila i drugo oružje, navodi se u zvaničnom saopštenju Bele kuće nakon razgovora predsednika Džoa Bajdena i Vladimira Zelenskog.

„Predsednik je danas najavio paket bezbednosne pomoći za Ukrajinu od 425 miliona dolara koji uključuje dodatne kapacitete protivvazdušne odbrane, municiju vazduh-zemlja, oklopna vozila i kritičnu municiju za zadovoljenje hitnih potreba Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se precizira da će SAD u narednim mesecima Ukrajini obezbediti stotine protivvazdušnih presretača, desetine taktičkih sistema PVO, dodatne artiljerijske sisteme, značajne količine municije, stotine oklopnih transportera (APC) i borbena vozila pešadije ( IFV). Pored toga, SAD će poslati hiljade dodatnih oklopnih vozila da pomognu u opremanju Oružanih snaga Ukrajine, naglasila je Bela kuća.

U sredu su predsednici Sjedinjenih Država i Ukrajine održali telefonski razgovor kako bi razgovarali o tekućoj podršci Ukrajini, uključujući sprovođenje ukrajinskog plana pobede. U tom kontekstu, Vašington je naveo da su oba lidera naložila svojim timovima da održe dalje konsultacije o narednim koracima.