Australijski premijer kritikovan je zbog kupovine kuće na obali tokom stambene krize

Australijski premijer kritikovan je zbog kupovine kuće na obali tokom stambene krize

Australijski premijer Entoni Albanese suočava se s kritikama zbog nedavne kupovine kuće na obali vredne 4,3 miliona australijskih dolara, što je izazvalo zabrinutost među mnogim Australcima koji se bore s rastućim troškovima stanovanja i ograničenom ponudom. Kritičari smatraju da kupovina, koja se dogodila nekoliko meseci pre saveznog izbora, pokazuje da je Albanese „van kontakta“ s realnostima života običnih građana.

Albanese je odbacio te kritike tokom intervjua s novinarima, naglašavajući da vlada nastavlja raditi na pitanjima javnog stanovanja i pristupačnosti. „Želimo da nastavimo sa pomaganjem Australijancima, bilo da se radi o javnom stanovanju, iznajmljivanju ili kupovini sopstvenih domova“, izjavio je.

Kopakabana, gde je kuća kupljena, poznata je po visokom cijenama nekretnina, a mnogi stanovnici Sidneja poseduju nekretnine u tom području. Opozicija je kritikovala tajming Albaneseove kupovine, ističući da mnogi ljudi u Australiji imaju problema s pristupom stambenom tržištu. Opoziciona poslanica Susan Lei je nazvala kupovinu „dokazom da je Albanese van kontakta“, dok je koleginica Endži Bel dodala da je tajming „upitan“.

Uprkos kritikama, neki članovi Albaneseove Laburističke partije izrazili su podršku premijeru, ističući da je u redu da političari koriste svoje privatne resurse kako žele. Ministar kabineta Kris Boven izjavio je: „Prosečan Australijanac kaže: ‘Pošteno, ostavite ga na miru… neću kritikovati ono što on radi sa sopstvenim novcem.'“

Politolog Zareh Gazarijan sa Univerziteta Monaš smatra da je kupovina „politički rizična“ pred nadolazeće izbore, gde će pristupačnost stanovanja biti ključna tema. Gazarijan je naglasio da ovakva kupovina može negativno uticati na politički brend Albanesea, koji je odrastao u javnom stambenom objektu i razume težine sa kojima se suočavaju porodice s niskim primanjima.

Albanese je objasnio da je kupovina kuće deo njegove porodice, jer je porodica njegove verenice, Džodi Hejdon, živela na Centralnoj obali. Takođe je naglasio da planira da proda svoju trenutnu kuću u Sidneju kako bi pomogao u finansiranju nove nekretnine.