Kremlj o sporazumu sa Severnom Korejom: Jasna formulacija o međusobnoj odbrani

Kremlj o sporazumu sa Severnom Korejom: Jasna formulacija o međusobnoj odbrani

Kremlj je nedavno saopštio da je sporazum o međusobnoj odbrani između Rusije i Severne Koreje, koji su u junu potpisali predsednik Vladimir Putin i lider Kim Džong-un, jasno definisan. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, istakao je da formulacija sporazuma ne zahteva dodatna pojašnjenja i da je nepromišljena, odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj umešanosti Rusije u slučaju oružanog sukoba između dve Koreje.

Tenzije između Pjongjanga i Seula su u porastu, a severnokorejska vojska je nedavno digla u vazduh deo puta koji se koristi za prekograničnu trgovinu sa Južnom Korejom, što je izazvalo odgovor vlasti u Seulu. Ova situacija predstavlja još jedan u nizu incidenata koji doprinose eskalaciji tenzija između dve zemlje.

Od februara 2022. godine, kada je Rusija započela ofanzivu na Ukrajinu, došlo je do približavanja Rusije i Severne Koreje. Zapad optužuje Pjongjang da snabdeva rusku vojsku municijom, dok poseta ruskog predsednika Pjongjangu u junu i potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu dodatno su ilustrovali ovu vezu. Sporazum uključuje odredbu o „trenutnoj vojnoj pomoći“ u slučaju oružane agresije, što je istaknuto kao ključni element strateškog partnerstva između dve zemlje.