Savet bezbednosti UN izražava „snažnu zabrinutost“ za mirovne snage UN nakon izraelskih napada

Savet bezbednosti UN izražava „snažnu zabrinutost“ za mirovne snage UN nakon izraelskih napada

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izrazio je snažnu zabrinutost zbog napada Izraela na mirovne snage UN u južnom Libanu, naglašavajući podršku njihovoj ulozi u održavanju sigurnosti u regionu. Ova reakcija Saveta predstavlja prvu zvaničnu izjavu od početka izraelskih napada na UNIFIL, koji su izazvali osudu širom sveta.

Generalni sekretar Antonio Guteres potvrdio je da će mirovne snage ostati na svojim pozicijama, uprkos zahtevu Izraela da se povuku tokom vojne operacije u Libanu. Izraelski napadi na Hezbolah preko granice izazivaju dodatnu eskalaciju sukoba, koji traje od kada je Hezbolah počeo sa raketnim napadima u znak podrške Hamasu u Gazi.

Savet bezbednosti je izdao saopštenje nakon konsultacija o Libanu, apelujući na sve strane da poštuju bezbednost mirovnih snaga UNIFIL-a i prostorija UN-a. Duboko podeljeni po pitanju rata u Gazi, članovi Saveta ističu potrebu za poštovanjem međunarodnog humanitarnog prava i punom primenom Rezolucije Saveta bezbednosti 1701.

Naglašava se važnost zaštite civila, sprečavanje daljeg stradanja i raseljavanja stanovništva. Iako je Izrael izrazio nameru da istraži incidente u kojima su povređeni pripadnici UNIFIL-a, premijer Netanjahu je pozvao na evakuaciju mirovnih snaga, optužujući ih za pružanje „živog štita“ Hezbolahu.

Generalni sekretar UN i šef mirovnih operacija ističu odgovornost svih strana za bezbednost mirovnih snaga i zalažu se za nastavak dijaloga i punu primenu rezolucija. Situacija u Libanu ostaje napeta, sa ciljem postizanja mirnog rešenja i stabilizacije regiona.