Nemačka je zatražila od Izraela da potpiše „klauzulu o genocidu”

Nemačka je zatražila od Izraela da potpiše „klauzulu o genocidu”

Nemačka je odbila isporuku oružja Izraelu dok Zapadni Jerusalim ne pruži pismenu garanciju da oružje neće biti upotrebljeno protiv civila u Gazi. Ova informacija je objavljena u medijima u vlasništvu nemačke izdavačke kuće Akel Springer. Berlin već mesecima nije odobrio prodaju oružja Izraelu, iako jevrejska država nije pod embargom na oružje. Politiko magazin potvrdio je ovu vest, navodeći da su ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i ministar ekonomije Robert Habek bili među onima koji su „blokirali nove isporuke“.

Prema informacijama iz Bilda, političari iz Zelene partije zahtevali su od Izraela garanciju da oružje neće biti korišćeno protiv civila u Gazi. Bild je preneo da je izraelska vlada trebalo da pruži nemačkoj vladi pismeno uveravanje da se oružje iz Nemačke neće koristiti za genocid. Nakon što je Zapadni Jerusalim dao potrebna uveravanja, Nemačka je blokirala isporuke oružja u skladu sa zakonom koji zabranjuje izvoz oružja u zemlje gde postoji opasnost da se ono može koristiti protiv civila.

Ova situacija izazvala je kritike opozicije i Slobodne demokratske partije, a političari su pozvali Zelene i kancelara Olafa Šolca da razjasne situaciju oko izvoza oružja. Fridrih Merc, lider Hrišćansko-demokratske unije, istakao je da Šolc, kao predsedavajući Saveznog saveta bezbednosti, takođe snosi odgovornost u ovom slučaju.

Ministarka Berbok podržala je pravo Izraela da se brani, ali je istakla da je međunarodno humanitarno pravo povezano sa pravom Izraela na postojanje. Izrael je optužen za neselektivno gađanje civila u Gazi, gde je od početka sukoba između Hamasa i Izraela u oktobru 2023. godine poginulo više od 42.000 Palestinaca. Izraelske odbrambene snage odbacile su optužbe o genocidu, tvrdeći da Hamas koristi civile kao živi štit.