Lider Nemačke opozicije predlaže „postepeno” prebacivanje projektila Taurus u Ukrajinu

Lider Nemačke opozicije predlaže „postepeno” prebacivanje projektila Taurus u Ukrajinu

Nemački političar Fridrih Merc, lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i istaknuti član opozicije u Bundestagu, izneo je predlog o postepenom prebacivanju projektila Taurus u Ukrajinu. Ovo stajalište naišlo je na snažan otpor nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Merc je javno izneo svoj predlog tokom emisije na kanalu ARD, ističući da bi prvi korak u tom procesu bio ukidanje ograničenja dometa, a da bi sledeći korak bio isporuka projektila Taurus. Istovremeno, Merc naglašava da bi konačna odluka o ovom pitanju trebalo da bude doneta na evropskom nivou.

Kritikujući vladu kancelara Šolca, Merc je istakao nedostatak strateške vizije u vezi sa politikom prema Ukrajini. On je takođe najavio da će se zalagati za povećanje izdataka za odbranu Nemačke i Evrope uoči predstojećih izbora zakazanih za septembar 2025. godine. Merc ističe važnost jačanja bezbednosti regiona i smanjenje zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

Upozoravajući na rastuću vojnu moć Rusije i potencijalnu pretnju po teritoriju NATO-a, Merc je naglasio da je pogreška pretpostaviti da Putin ne bi izvršio invaziju na Ukrajinu. Ova zabrinutost proizilazi iz zahteva Ukrajine iz 2023. godine za krstareće rakete dometa 500 kilometara, na koje je kancelar Šolc negativno odgovorio, izbegavajući rizike uvlačenja Nemačke i NATO-a u sukob.