Ovaj prelepi pauk paun pronađen je pre samo dve godine – sada bi mogao da igra svoj poslednji ples

Ovaj prelepi pauk paun pronađen je pre samo dve godine – sada bi mogao da igra svoj poslednji ples

Ako primetite malog, upadljivo obojenog pauka koji izvodi složen udvarački ples, možda ste videli svog prvog pauka.

Svake godine se otkrivaju nove vrste pauka; sada je broj 113 . Za jednu novootkrivenu vrstu, Maratus ianchep, poznato je da postoji samo u malom području obalnih dina u blizini Jančepa, severno od Perta.

Kako se predgrađa Perta sve više šire na sever i jug, to znači da jedan problem – stambena kriza – pogoršava drugi, krizu izumiranja.

Dine u kojima živi Maratus Jančep udaljene su samo 20 metara od zemljišta koje se čisti za velika nova imanja.

Ako je vrsta formalno navedena kao ugrožena, mogla bi biti zaštićena. Ali pauk je opisan tek 2022. godine i nije naveden na državnim ili saveznim listama ugroženih vrsta. To znači da Maratus Jančep nema nikakvu zaštitu, navodi državna vlada.

Paukovi paunovi su sićušni. Mnogi imaju tela prečnika samo 4-5 mm. Mužjaci postavljaju svoje prikaze parenja samo tokom kratkih perioda u godini, obično od avgusta do septembra. Njihova veličina i navike takođe otežavaju učenje o njihovoj populaciji i preferiranim staništima. To je delimično razlog zašto tek sada shvatamo koliko vrsta paukova postoji.

Zajednički napori entuzijasta kao što je Jirgen Oto uveliko su proširili naše znanje. Od 113 opisanih vrsta, svaka ima karakterističnu boju i svoje plesove (mužjaci imaju boju i pokrete). Ali znamo da postoji više vrsta paukova koji čekaju da ih zapadna nauka prepozna.

Mnoge vrste paukova paukova poznate su samo na veoma malom području pogodnog staništa.

Ovo dovodi vrstu u veliki rizik od izumiranja jer jedna pretnja kao što je veliki požar ili razvoj u predgrađu može uništiti sva njihova staništa odjednom.

Pre nego što se bilo koje autohtono grmlje očisti u Australiji, programeri moraju da preduzmu istraživanje uticaja na životnu sredinu kako bi potražili ugrožene vrste i procenili kakvu štetu bi razvoj napravio. Ako se pronađe ugrožena vrsta, razvoj se može smanjiti ili poreći.

Problem je u tome što ova istraživanja traže samo vrste za koje se zna da su u opasnosti. Ako vrsta nije navedena na rastućoj listi ugroženih vrsta u Australiji, neće se tražiti.

Ali Maratus Jančep nije procenjen da li je ugrožen. To znači da nema zaštitu od razvoja.

Ovo ukazuje na širi problem. Veliki, dobro poznati australijski kičmenjaci, kao što su koale i platipusi, imaju tendenciju da privlače više pažnje — i napora za očuvanje — nego skromni beskičmenjaci. Suočavamo se sa teškom bitkom da sačuvamo naše bogatstvo beskičmenjaka.

Širom sveta, mnogi beskičmenjaci su u stvarnoj opasnosti da nestanu. Australija je dom za najmanje 300.000 vrsta beskičmenjaka, što je manje od 8.000 kičmenjaka – ali samo 101 je trenutno na listi zakona savezne vlade koji štite ugrožene vrste, Zakona o zaštiti životne sredine i biodiverzitetu. Problem je što nemamo dovoljno podataka za procenu većine vrsta beskičmenjaka za formalni spisak očuvanja i zaštitu.

Navođenje vrste kao ugrožene zahteva veliku količinu podataka o tome gde se vrsta nalazi, a gde nije. Ovo zahteva vreme i stručno znanje. Ali sredstva su oskudna.

Kao rezultat toga, naši napori da prikupimo podatke o beskičmenjacima često se oslanjaju na strastvene volontere i entuzijaste, koji često mogu izabrati jedan rod — recimo paukove pauke — i krenuti da prošire naše znanje.

Kada se pojave jasne i neposredne pretnje — kao što je čišćenje priobalnih dina u Jančepu — ponovo se oslanjamo na neplaćeni rad dobrovoljaca u prikupljanju informacija.

Pert je jedan od najdužih gradova na svetu. Njegova predgrađa se protežu na 150 kilometara, krećući se od Dve stene na severu do Davesvila na jugu.

Mnogi stanovnici Perta žele da žive uz obalu, podstičući potražnju za novim stanovima na periferiji grada. Ovo dovodi do uništavanja autohtonog grmlja i gura vrste ka izumiranju. Neke vrste tolerišu promenu iz grmlja u predgrađe, ali njih je manjina – manje od 25% . Male, lokalizovane vrste su u najvećem riziku od izumiranja.

Širenje Perta ne pokazuje znake usporavanja. Raščišćavanje zemljišta za stanovanje doprinelo je pogoršanju položaja karnabijevog kakadua. Pre pedeset godina, kultni kakadu je preleteo grad u jatima od čak 7.000. Sada nema ništa slično.

U toku su napori da se zaštiti Maratus Jančep. Neprofitna dobrotvorna organizacija Invertebrates Australia radi na tome da je nominuje za crvenu listu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode. Poslanik Zelenih Bred Petit pokrenuo je to pitanje u parlamentu u avgustu.

Jedina stvar koju paukovi paunovi vole je njihov izgled. Oni su spektakularno lepi. Takođe se lako prepoznaju po različitim uzorcima na mužjacima – za većinu vrsta nije vam potrebna stručna obuka da biste ih razlikovali, samo pristojan vid.

Kao rezultat toga, paukovi paunovi su privukli pažnju desetina amaterskih arahnologa i fotografa koji prikupljaju i dele informacije o tome gde se mogu naći. Ovi podaci iz nauke o građanima često se mogu koristiti kao dokaz za navođenje vrste kao ugrožene — i za otključavanje vitalne zaštite.

Slike ovih pauka takođe povećavaju njihov javni profil i podršku njihovoj zaštiti.

Uprkos nedavnom porastu interesovanja za spasavanje ovog malog pauka, možda će biti prekasno. Da bismo izbegli masovno izumiranje kultnih australijskih vrsta, moramo pronaći bolje načine za izgradnju bez velikog čišćenja staništa.