Anafilaksa kod odojčadi i dece: Reagovanje na teške alergijske reakcije

Anafilaksa kod odojčadi i dece: Reagovanje na teške alergijske reakcije

Anafilaksa je brza i ozbiljna alergijska reakcija koja može biti opasna po život, posebno kod dece. U poslednjih nekoliko godina, sve više dece je zbrinuto u hitnim službama zbog anafilaktičkih reakcija, koje se mogu desiti u bilo kom uzrastu, uključujući bebe.

Simptomi anafilakse mogu nastupiti iznenada, bilo odmah nakon izlaganja alergenu ili nekoliko sati kasnije. Važno je prepoznati znakove, koji mogu uključivati poteškoće s disanjem, oticanje, osip, povraćanje, vrtoglavicu i gubitak svesti. Kod odojčadi, simptomi mogu uključivati neutešan plač, iznenadno slinjenje i neobičnu pospanost.

Epinefrin, poznat i kao adrenalin, je preporučeni hitan tretman za anafilaksu. Ovaj lek brzo ublažava simptome, a preporučuje se da se odmah primeni nakon pojave simptoma, uz odlazak u hitnu pomoć. Epinefrin dolazi u obliku auto-injektora ili spreja za nos, a roditelji bi trebalo da budu obučeni kako da ga koriste. Deca sa visokim rizikom od anafilaksije treba da nose dve doze epinefrina uvek sa sobom.

Škole i ustanove za brigu o deci takođe bi trebalo da budu opremljene epinefrinom, sa obezbeđenim obučnim osobljem koje može brzo reagovati. Američka akademija za pedijatriju preporučuje plan za hitne slučajeve anafilakse, koji je lako razumljiv i pomaže u zaštiti dece sa visokim rizikom.

Roditelji bi trebalo da razgovaraju sa pedijatrom o planu i obuci kako bi svi koji se brinu o detetu znali kada i kako da pruže spasonosni tretman.