SAD nedeljama nisu uspele da zaustave misteriozne dronove nad osetljivim vojnim lokacijama

SAD nedeljama nisu uspele da zaustave misteriozne dronove nad osetljivim vojnim lokacijama

Nepoznata flota dronova ušla je u ograničeni vazdušni prostor i verovatno špijunirala američku vojnu vazdušnu bazu u Virdžiniji tokom 17 dana prošlog decembra, prema informacijama objavljenim u Volstrit džurnalu.

Tokom kraja prošle godine, grupe dronova primećene su kako lete iznad baze vazduhoplovnih snaga Lengli u Virdžiniji, gde se nalaze stelt lovci F-22 Raptor, prema izveštaju američkih zvaničnika, policijskih izveštaja i sudske dokumentacije.

Bivši general američkog ratnog vazduhoplovstva Mark Keli, koji je bio obavešten o incidentima u decembru, procenio je da je vodeća bespilotna letelica bila duga oko 20 stopa, letela brzinom većom od 100 milja na sat na visini od otprilike 3.000 do 4.000 stopa, dok su druge bespilotne letelice sledile. Grupa bespilotnih letelica letela je u formaciji jedinice ili dve jedinice sa fiksnim krilima u pratnji manjih kvadrokoptera sličnih veličine komercijalnih dronova od 20 funti, često leteći na nižim visinama.

Više bespilotnih letelica kretalo se na jug preko zaliva Česapik prema Norfolku i bazi u kojoj se nalazi jedinica za specijalne operacije SEAL Tim šest američke mornarice, kao i mornaričkoj stanici Norfolk, primetio je Keli.

Kada su informacije dostigle Belu kuću, zvaničnici su navodno razmatrali odgovor na situaciju.

Vojni radar, podešen da detektuje veće vojne letelice i ignoriše bilo šta što liči na pticu, često nije mogao da identifikuje dronove i zahtevao je ponovnu kalibraciju. Napadni kvadrokopteri bili su takođe kontrolisani na radio frekvenciji koja nije bila dostupna dronima. Policija je pokušala da prati dronove i njihovo kretanje, ali nije uspela da identifikuje vlasnike.

Vlasti su bile oprezne u vezi sa obaranjem bespilotnih letelica zbog federalnog zakona koji zabranjuje vojsci da obara dronove u blizini vojnih baza osim ako predstavljaju neposrednu pretnju, što ne uključuje špijuniranje iz vazduha. Ometanje dronova smatrano je rizičnim za lokalne sisteme za hitne slučajeve i Vi-Fi mreže. Upotreba oružja usmerene energije za obaranje smatrana je prevelikim rizikom za komercijalne avione.

Letovi su prestali 23. decembra, a počinioci su ostali nepoznati. Vlasti nisu uspele da otkriju ko je odgovoran za letenje, ali su smatrale da je ovakav incident previše složen da bi ga sproveli amateri.

Ovo nije bio jedini slučaj u kome su nepoznati dronovi primećeni iznad vitalne američke infrastrukture. Dva meseca ranije, pet dronova navodno je primećeno iznad Nacionalne bezbednosne lokacije u Nevadi, postrojenja za nuklearna testiranja izvan Las Vegasa. Identitet osoba iza ovog incidenta još nije utvrđen.