Nobelova nagrada za mir 2024. dodeljena Nihon Hidankjo, organizaciji preživelih atomskog bombardovanja

Nobelova nagrada za mir 2024. dodeljena Nihon Hidankjo, organizaciji preživelih atomskog bombardovanja

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Nihon Hidankjo, japanska organizacija preživelih atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija. Ova grupa hibakuša, kako se nazivaju preživeli, nagrađena je za dugogodišnji aktivizam protiv nuklearnog oružja. Nihon Hidankjo vidi ovu nagradu kao poslednju šansu da prenese svoju poruku mlađim generacijama. Sa prosečnom starošću od 85,6 godina, hibakuše su sve više zabrinute zbog nedovoljnog razumevanja mlađih generacija o rastućoj nuklearnoj pretnji i potrebi za eliminacijom nuklearnog oružja.

Nakon što je japanska vlada odbila potpisati Ugovor o zabrani nuklearnog oružja, prefekturnih grupa hibakuša je smanjeno sa 47 na 36. Ipak, postoji nada u omladinski pokret koji je započeo, prema oceni Nobelovog komiteta. Tri srednjoškolca su podržala dobitnika Nobelove nagrade za mir, Tošijukija Mimakija, i izrazila svoju posvećenost radu na ukidanju nuklearnog oružja.

U Nagasakiju, druga grupa studenata slavila je pobedu Nihon Hidankjoa. Mladi volonteri širom Japana sarađuju sa preživelima kako bi dokumentovali njihove priče i glasove. Ova inicijativa je dovela do osnivanja Japanske kampanje za ukidanje nuklearnog oružja u aprilu, koja povezuje mlađe generacije sa preživelima radi nastavka njihovih napora.

Prvo američko atomsko bombardovanje 1945. godine ubilo je 140.000 ljudi u Hirošimi, dok je drugi napad na Nagasaki odneo još 70.000 života. Japanska antinuklearna reakcija na ova strašna događanja rezultirala je formiranjem Hidankjoa 1956. godine. Od marta, prema Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, 106.823 preživela je imalo sertifikat za državnu medicinsku pomoć.