Nova moda: Odeća koja pomaže u borbi protiv porasta temperature

Nova moda: Odeća koja pomaže u borbi protiv porasta temperature

Tim međunarodnih istraživača razvio je prirodnu tkaninu koju bi urbani stanovnici mogli da nose kako bi se suprotstavili rastućim temperaturama u gradovima širom sveta, izazvanim zgradama, asfaltom i betonom.

Kako toplotni talasi postaju sve izraženiji, rashladni tekstil koji se može ugraditi u odeću, šešire, cipele, pa čak i površine zgrada pruža uvid u budućnost u kojoj klima uređaji koji emituju gasove staklene bašte možda više neće biti potrebni u našim gradovima.

Inženjeri sa Univerziteta Džengdžou i Univerziteta Južne Australije kažu da je nosiva tkanina dizajnirana da reflektuje sunčevu svetlost i dozvoli toploti da izađe, dok blokira sunčeve zrake i snižava temperaturu. Tekstil su opisali u Naučnom biltenu.

Tkanina obećava da će doneti olakšanje milionima stanovnika gradova koji doživljavaju toplije i neprijatnije temperature uzrokovane globalnim klimatskim promenama i manjim brojem zelenih površina.

Gostujući istraživač UniSA Jangže Hou kaže da tkanina koristi princip radijacionog hlađenja, prirodnog procesa gde materijali emituju toplotu u atmosferu, i na kraju u svemir.

„Za razliku od konvencionalnih tkanina koje zadržavaju toplotu, ovi tekstili su napravljeni od tri sloja koji su dizajnirani da optimizuju hlađenje“, kaže Hou.

Gornji sloj, napravljen od polimetil pentenskih vlakana, omogućava efikasno zračenje toplote. Srednji sloj, sastavljen od srebrnih nanožica, poboljšava reflektivnost tkanine, sprečavajući dodatnu toplotu da dopre do tela. Donji sloj, napravljen od vune, usmerava toplotu od kože, osiguravajući da korisnici ostanu hladni, čak iu najtoplijim urbanim sredinama.

„U našem eksperimentu, kada je postavljena vertikalno, utvrđeno je da je tkanina 2,3 °C hladnija od tradicionalnog tekstila i do 6,2 °C hladnija od okolnog okruženja kada se koristi kao horizontalna površinska obloga.

„Sposobnost tkanine da pasivno snižava temperature nudi održivu alternativu konvencionalnom klimatizaciji, pružajući uštedu energije i smanjujući opterećenje na električnim mrežama tokom toplotnih talasa.“

Istraživači sa Univerziteta Zhengzhou Jingna Zhang i profesor Ksianhu Liu kažu da tehnologija ne samo da se bavi neposrednim problemom urbanih toplotnih ostrva, već takođe doprinosi širim naporima da se ublaže klimatske promene i krene ka održivijem urbanom životu.

Nadamo se da bi tehnologija mogla biti prilagođena za još šire primene, uključujući građevinske materijale, spoljni nameštaj i urbano planiranje.

Iako tkanina ima značajno obećanje, istraživači kažu da je trenutni proizvodni proces skup, a dugoročna trajnost tekstila treba dalje istraživanje i podršku vlade pre nego što se može komercijalizovati.

„Da li su potrošači spremni da plate više za tkanine koje se mogu nositi zavisi od efekta hlađenja, izdržljivosti, udobnosti i njihove ekološke svesti“, kažu istraživači.