Kombinovana terapijska strategija identifikovana za trostruko negativan rak dojke

Kombinovana terapijska strategija identifikovana za trostruko negativan rak dojke

Trostruko negativni karcinom dojke (TNBC) ostaje najagresivniji i najsmrtonosniji tip raka dojke, ali nova otkrića istraživača raka u Brigamu i Ženskoj bolnici ukazuju na put ka terapijskim strategijama koje bi mogle biti testirane u kliničkim ispitivanjima u budućnosti.

Koristeći uzorke dobijene od pacijenata u pretkliničkom radu, istraživači su otkrili da kombinovanjem dva terapeutska agensa mogu da gurnu TNBC ćelije u stanje koje se može lečiti. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu Nature.

„Kada se kombinuju, ovi terapeutski agensi mogu da otmu signale koji se prirodno javljaju u telu kako bi eliminisali ćelije dojke nakon prestanka laktacije kako bi ubili ove agresivne ćelije raka“, rekla je viši autor Karen Cichovski, dr., iz Odeljenja za genetiku na Brigam i bolnica za žene (BVH).

„Naši rezultati pružaju ubedljivu podršku za razvoj kliničkih ispitivanja kako bi se testiralo da li kombinovanje ovih agenasa može biti od koristi pacijentima sa TNBC.“

Konkretno, istraživači su otkrili da kombinovanjem dve vrste agenasa poznatih kao EZH2 i AKT inhibitori, mogu da nateraju TNBC ćelije da se diferenciraju. Jednom kada se ćelije diferenciraju, ovi agensi ubijaju ćelije tumora pokrećući proces sličan involuciji, koji se obično dešava kada se tkivo dojke vrati u stanje bez laktacije nakon što majka prestane da proizvodi majčino mleko.

Istraživači su takođe koristili mašinsko učenje da predvide odgovore pacijenata – još jedan korak koji bi mogao da pomogne u postavljanju uslova za klinička ispitivanja na pacijentima.

U budućim studijama, istraživači su zainteresovani da istraže da li slične kombinacije lekova mogu biti efikasne kod drugih tipova tumora.