Američki CDC će testirati putnike iz Ruande na virus Marburg sličan eboli

Američki CDC će testirati putnike iz Ruande na virus Marburg sličan eboli

Dok zdravstveni zvaničnici bijesno rade na suzbijanju širenja virusa Marburg u Ruandi, američki zdravstveni zvaničnici objavili su u ponedeljak da će svi putnici koji lete iz te zemlje u Sjedinjene Države uskoro biti pregledani na ovu često smrtonosnu bolest.

„Počevši od nedelje od 14. oktobra, CDC [američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti] počeće sa pregledom ulaska u javno zdravlje putnika koji ulaze u Sjedinjene Države i koji su boravili u Ruandi u poslednjih 21 dan“, navodi američko Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga. kaže se u saopštenju. „Ovaj skrining ima za cilj da smanji rizik od uvoza slučajeva iz Marburga u Sjedinjene Države i širenja unutar američkih zajednica.

Od ponedeljka je u Ruandi potvrđeno 56 slučajeva Marburga, 36 osoba u izolaciji i lečenju, a 12 je umrlo, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje. U Sjedinjenim Državama u ovom trenutku nije prijavljen nijedan slučaj virusa Marburg.

Putnici koji dolaze iz Ruande biće preusmereni na jedan od tri aerodroma: Čikago O’Hare, JFK u Njujorku i Vašington Dales u Virdžiniji, navodi CDC u saopštenju od ponedeljka, preneo je NBC njuz.

Kako se navodi u saopštenju, putnici koji slete na jedan od tih aerodroma moraće da se sastanu sa osobljem CDC-a radi provere temperature i procene bilo kojih drugih simptoma, poput upale grla, povraćanja ili osipa koji se često pojavljuju na torzu.

Ljudi zaraženi virusom mogu početi da pokazuju simptome dva do 21 dan nakon izlaganja, navodi CDC.

Marburg je virus koji izaziva hemoragične groznice i unutrašnje krvarenje, slično kao ebola. Kao i ebola, širi se kontaktom sa telesnim tečnostima, uključujući krv i spermu. Ne postoji lečenje ili vakcina. Stopa smrtnosti može biti i do 88 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Iako je rizik za američku javnost i dalje nizak, CDC je prvi put počeo da upozorava američke lekare o Marburgu prošle godine.

Pored mera pregleda aerodroma, CDC je u ponedeljak izdao obaveštenje o zdravstvenom stanju na putovanju nivoa 3, upozoravajući ljude da ne putuju nepotrebno u Ruandu.

Savet je predložio da svako ko mora da putuje u područje izbijanja pazi na simptome 21 dan.

„Ako dobijete temperaturu, drhtavicu, glavobolju, bolove u mišićima, osip, bol u grudima, bol u grlu, mučninu, povraćanje, dijareju ili neobjašnjivo krvarenje ili modrice, odmah se izolujte i potražite medicinsku pomoć.“